User Profile: mijie

Show pings in: English | Malay | All

 

mijie

Your avatar

Real Name: Mijie

Member Since: 20th June 2010


Blogging is my passion, i'm write when i free


Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 2

Ride to Krabi - Day 3 Island Hopping (Phi Phi Island Tour)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,02 Februari 2018 (Jumaat) - Genap sepuluh tahun kami kahwin (02.02.2008)Sambungan dari entri Ride Day 2 Hatyai - Route 41 Phattalung - Emerald Pool - KrabiDay 3: Phi Phi Island Tour (Rest Day Ride)Hari ke tiga kami stay di krabi dan tidak ride, hanya hari ke 4 untuk kami...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
6 months and a week ago.

 

Ride Hatyai - Route 41 Phtattalung - Emerald Pool, Trang - Krabi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,Sambungan Day 1 Ride ke Hatyai dan Krabi, lihat post Ride to Hatyai Day 1 untuk kisah hari pertama ride.Day 2: Hatyai - Route 41 Phattalung - Emerald Pool - Krabi 01 Februari 2018 (Khamis)08.00 amHari kedua ride yang aku namakan sebagai Ride 10th Anniversary kami, kiranya...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
6 months and a week ago.

 

Ride to Hatyai - Day 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,Hari ni nak sambung cerita intro ride pergi krabi pada post yang lepas.31 Januari 2018 (Rabu)08.30 amDay 1 : Bandar Enstek, Nilai - HatyaiMula nak bergerak pukul 8.30 am dari rumahKalau ikut rancangan awal nak bergerak dari rumah dalam pukul 7.00 pagi tapi macam...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
6 months and a week ago.

 

Ride ke Hatyai dan Krabi 2018 dengan Z800

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,Sempena sambutan ulangtahun perkahwinan aku yang ke 10 (ride 10th anniversary) aku telah merancang untuk menyambutnya di Krabi, Thailand dengan menaiki motor z800 aku bersama isteri yang tercinta.Tarikh ride to hatyai dan krabi ialah pada 31 Januari 2018 hingga 03...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
6 months and a week ago.

 

Masalah cable clutch Z800 selalu putus?

Assalamualaikum dan berjumpa kembali di penghujung tahun 2017 ini dan ini post penutup untuk tahun 2017 aku rasa. Kali ini aku nak share pengalaman tentang masalah cable clutch Z800 motor aku yang dah putus nak masuk kali kedua.Sepanjang 4 tahun aku menggunakan Z800 ianya pernah putus sekali selepas 1 tahun...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
7 months and 2 weeks ago.

 

Pemilihan tayar motor besar

Kali ini aku nak kongsikan tentang penggunaan tayar untuk motor Kawasaki Z800 dan seangkatan dengannya. Sebelum buat pemilihan tayar apa yang nak diguna lebih baik kita fahami dulu jenis-jenis tayar supaya kita dapat tentukan apakah jenis tayar yang sesuai untuk kita.Pertamanya kalau kita pakai motor besar...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
8 months and 3 weeks ago.

 

Tukar Brake Pad My Z800

image dr ebayKali ini aku nak kongsikan mengenai tukar brake pad kawasaki Z800 yang mana My Z800 dah pernah tukar sekali brake pad belakang ketika millage mencecah 25,000 km.Aku pernah bertanya pada pomen mengenai bila waktu sesuai untuk tukar brake pad, sama sebelah depan ataupun sebelah belakang dan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
9 months and a week ago.

 

Kos Penyelenggaran Kawasaki Z800 (Maintenance Z800)

Salah satu perkara pertama yang aku pertimbangkan sebelum memiliki Kawasaki Z800 ni ialah kos penyelenggaran seperti servis tukar minyak hitam, tukar tayar, tukar spart plug, brake pad dan make up aksesori motor.Kali ini aku nak berkongsi dari segi penyelenggaran tukar minyak hitam. Kapasiti engin Z800...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
9 months and a week ago.

 

Ride Balik Kelantan - Part 3

08 Jun 2017 (Khamis)10.00 PmHari ketiga di Kota Bharu dan sampai masa untuk ride solo balik semula ke rumah sendiri setelah 3 hari tinggal anak bini.Perancangan awal nak bertolak pukul 7 pagi tetapi memandangkan kuih kegemaran pada bulan puasa "kuih akok" hanya dijual pada jam 9 pagi jadi aku ambil...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
9 months and a week ago.

 

Meronda dengan My Z800 di Kota Bharu

07 Jun 2017 (Rabu)03.00 PMHari kedua bersantai-santai di Kota Bharu tanah tumpah kelahiranku, rancangannya hari khamis akan balik semula ke Nilai jadi hari ni hanya berehat dan bersantai. Berkesempatan datang ke tempat ikonik yang sentiasa menjadi kunjungan biker yang datang ke Kota Bharu. Akhirnya sampai...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
9 months and a week ago.

 

Ride Balik Kelantan - Part 2

Petron RR Gua Maps from Google MapsMemang lama sangat nak sambung Ride Balik Kelantan Part 2 ni, maklumlah dengan kekangan belajar yang tak mampu nak selang seli dengan menulis di blog ini.Tarikh : 06 Jun 2017Sambungan dari Ride Balik Kelanatan - Part 1 yang mana aku perjalan diteruskan daripada...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
9 months and a week ago.

 

Ride Balik Kelantan - Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,Untuk yang pertama kali singgah di blog ini, terima kasih aku ucapkan kerana sudi membaca apa yang aku tulis disini.Kali ni aku nak kongsikan pengalaman aku ride balik kelantan secara solo menggunakan z800 kesayanganku, millage pun dah lebih 30 ribu tapi ni...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
2 months and a week ago.

 

Ride ke Satay Kambing, Awana Genting Highlang

Nasi Lemak Biker Stall2 hari sebelum nak sambut ramadhan hari ni, geng motor taman ajak ride ke awana genting highland makan satay kambing di Nasi Lemak Biker Stall belakang Restoran Al Esfan (Mamak), sebenarnya ride ni pun bukan lah dirancang lama, jenis up dalam group whatsapp lepas tu tiba-tiba jadi so...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
2 months and 2 weeks ago.

 

Perancangan ride kuala lumpur ke kelantan

Bandar Enstek ke Kota BharuSebenarnya dah nak masuk 3 tahun pakai motor z800 ni tapi belum pernah lagi motor z800 aku ni sampai ke kampung halaman sendiri di kelantan. Bukan tak teringin nak ride balik kelantan dengan motor z800 tetapi masa yang tidak mengizinkan serta komitmen lain yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
2 months and 2 weeks ago.

 

First Time bawa z800

Sejujurnya aku tak pernah pakai motorsikal yang besar sebelum aku buat keputusan untuk beli z800 ni. Selama ni aku hanya pakai motor Honda Wave 110R dan macam-macam pandangan serta nasihat yang aku dapat sebelum beli z800.Ada banyak pandangan tetapi semuanya bergantung pada kita, betul kan? So selepas...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
11 months and a week ago.

 

Hari pertama beli kawasaki Z800

Kawasaki Z800 OrenAssalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua,Inilah jentera impian aku yang dah lama aku idamankan, masa mula-mula keluar hati dah terpikat dan selama setahun juga aku baca forum, blog, facebook dan juga review dari kawan-kawan sebelum meminang si z800 oren ni. Aku beli pada bulan disember...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Blog My Kawasaki Z800
11 months and a week ago.

 

Menulis perlu jadi syok sendiri?

Nak menulis perlukan imiginasi yang tinggi supaya kita dapat berkata-kata didalam hati dan diterbitkan di papan kekunci..jadi maknanya kita perlu syok sendiri untuk menulis?Ada banyak jenis penulis begitu juga blogger banyak juga kategorinya dan aku pun tak tahu tergolong dalam kategori mana, ada yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Muhammad Tarmizi
8th July 2014 9:20am

 

Brazil Jerman Belanda dan Argentina Piala Dunia 2014

Dah masuk separuh akhir dah piala dunia 2014 dan aku baru 2 game je yang tengok live sepenuh masa.Antara 4 pasukan yang layak ke separuh akhir piala dunia tak ada 1 pun pasukan yang menjadi pilihan aku memandangkan aku penyokong pasukan englandEngland dah tewas awal jadi aku pilih second team...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Muhammad Tarmizi
6th July 2014 11:51am

 

Kisah hati yang idamkan kawasaki Z800

Sebenarnya hampir setahun dah menaruh harapan untuk memiliki jentera naked yg jahat ini. Kawasaki Z800 ni boleh dikatakan jentera yang sangat garang dan jahat bila berada di jalan rayaBeberapa kali juga aku cuba z800 ni dan apa yang boleh aku cakapkan, kuasa yang ada pada motor ni sangat kuat dan aku yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Muhammad Tarmizi
5th July 2014 1:13pm

 

Hati retak lebih dari cermin retak

Semalam lepas berbuka puasa balik ke labis johor cuti hujung minggu dekat rumah mentua. Masa lalu jalan tangkak ke segamat sebelum nak sampai ke simpang bukit serampang ntah macam mana ada kereta dari laluan bertentangan cuba nak memotong motor dan makan jalanMaka hasilnya berlanggar kena side mirror kereta...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mijie mijie via Muhammad Tarmizi
5th July 2014 12:19pm