User Profile: hasrulhassan

Show pings in: English | Malay | All

 

hasrulhassan

Your avatar

Real Name: hasrulhassan

Member Since: 5th May 2011


the author of panduan menulis blog - www.hasrulhassan.com


Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 11

Senarai Tempat Reload Touch n Go dan Plusmiles Tanpa Fee

Ramai yang mula gelisah apabila pihak Touch n Go mengumumkan bahawa semua lorong tambah nilai perkhidmatan Touch n Go di lebuhraya akan ditutup sempena cuti perayaan. Daripada laporan akhbar, lorong tambah nilai kad PlusMiles dan Touch 'n Go di Lebuh Raya Utara-Selatan tidak akan beroperasi dalam tempoh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 22 hours ago.

 

Kisah Ibu Berkerja di Singapura Tambah Income Dengan Jawab Survey Online

Hari ini saya nak kongsikan satu temubual menarik, kisah seorang ibu yang jana income sampingan dengan menjawab survey secara online. Beliau ialah Hafika Hanafi, kini menetap di Singapura, dan merupakan seorang yang sukakan buku! Ada beberapa tips daripada Hafika Hanafi bagaimana beliau menjana income USD...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
3 days ago.

 

Kesempatan Bertemu Raja Muda Perak - Raja Muda Ja'afar

Negeri Perak Darul Ridzuan sememangnya terkenal kerana mempunyai satu sistem yang digelar Raja-Raja Bergelar dan ianya merupakan sistem di raja paling unik yang diamalkan di Malaysia dan hanya di negeri Perak Darul Ridzuan. Setelah kemangkatan Almarhum Sultan Azlan Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
3 days and 16 hours ago.

 

Ingin Mati Ketika Berdakwah - Azmil Mustapha

Takziah. Saya baru dapat tahu bahawa Azmil Mustapha, pelakon yang popular di zaman remaja saya telah kembali ke rahmatullah akibat sakit jantung di rumahnya. Azmil Mustapha meninggal dunia ketika tidur pada jam 1 petang 14 Februari 2018 di usia 65 tahun. Azmil Mustapha meninggalkan dua bekas isteri...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
3 days and 19 hours ago.

 

Dah Semak SSPN1M Geran RM500? Dapat Tak?

Alhamdulillah, dua orang anak saya dah terima geran sepadan RM500 yang dijanjikan dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional 1Malaysia (SSPN1M). Saya dah buat semakan secara online untuk lihat samada geran sepadan RM500 yang dijanjikan menerusi Bajet 2018 dikreditkan ke dalam akaun SSPN1M anak-anak saya.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
3 days and 19 hours ago.

 

Peluang Jana Income - EzBuy Blogger Recruitment

Berminat nak jana income bersama EzBuy tak? Tapi sebelum tu, anda kena daftar dulu dengan platform Involve Asia. Pendaftaran adalah percuma, maka inilah peluang terbaik untuk jana income sampingan dengan blog tanpa sebarang modal. Apabila dah daftar dengan jayanya bersama Involve Asia, barulah anda memohon...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
3 days and 23 hours ago.

 

Sedapnya Biskut Wafer Cheese Nabati Ni ...

Uhh tak sangka anak-anak saya cukup suka dengan biskut Wafer Cheese dari jenama Nabati ni. Baru je beli, tak sempat saya jamah .. dah abis. Anak sulong saya, si Amri yang minta beli biskut Wafer Nabati ni. Rasa dia sedap, lebih sedap dari wafer lain. Saya sebelum ini tak pernah tahu pun kewujudan jenama...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
5 days and 19 hours ago.

 

Buah Bidara, Buah Banyak Manfaat, Daunnya Diguna Ketika Urus Jenazah

Tentu ramai yang dah tahu mengenai buah Bidara ini. Ia antara buah yang punyai banyak khasiat dan ada disebut dalam pepatah Melayu lama. Kalau yang belum tahu mengenai buah Bidara, ia adalah buah yang boleh disifatkan mempunyai sifat yang hampir sama dengan buah Epal. Bezanya, ia bersaiz lebih kecil. ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
5 days and 23 hours ago.

 

Roti Bakar Telur Goyang

Mak saya baru tahu akan kewujudan Roti Bakar Telur Goyang. Walhal, saya dulu semasa menunggu masa untuk sambung belajar di Matrikulasi, dah berniaga menu ni di Medan Gopeng, Ipoh. Menu lama tetapi jadi popular balik dek kuasa media sosial. Siapa suka Roti Bakar Telur Goyang? Menu ini semakin popular untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week ago.

 

Kadar Dividen KWSP 2017

Kadar dividen KWSP terkini untuk tahun kewangan 2017. Berita gembira dinantikan para pencarum dan pelabur dalam KWSP. Pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dengan kelulusan Menteri Kewangan, telah mengisytiharkan kadar dividen untuk dua jenis simpanannya, iaitu Simpanan Konvensional dan juga Simpanan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week ago.

 

Kaedah Unik Panggil Kambing Masuk Kandang

Arwah abah saya dulunya adalah seorang pengembala kambing. Kambing milik orang, cuma ambil upah menjaganya sahaja. Bukan mudah nak menjaga kambing, apatah lagi menternaknya. Cabaran terhebat ialah untuk memastikan kambing-kambing ini masuk ke dalam kandang pada waktunya. Baru-baru ini, viral tentang seorang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week ago.

 

Apa Maksud Hibah Tabung Haji? Kenapa Marah Bila Cara Kira Hibah Berbeza?

Ohh rupanya ada isu berkaitan pemberian Hibah atau Bonus oleh Tabung Haji untuk tahun kewangan 2017 ye. Ish ish ish .. TH dah bagi Hibah sebanyak 6.25% (untuk yang belum pergi haji) pun dah sangat baik dah. Cuma simpan sendiri, belum tentu boleh dapat pulangan keuntungan sebegitu, apatah lagi dalam bentuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week ago.

 

4 Tips Menjadi Personaliti Popular Berpengaruh di Instagram

Kemaskini gambar terkini di Instagram sudah menjadi satu budaya harian kebanyakan rakyat Malaysia yang celik IT. Hampir semua orang yang tahu menggunakan komputer dan smartphone pasti kenal dan tahu mengenai salah satu cabang media sosial ini. Namun, bukan semua orang tahu menggunakannya dengan baik, apatah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 2 days ago.

 

5 Tips Dan Panduan Untuk Hasilkan Entri Kreatif

Sebagai seorang penulis blog, anda perlu sentiasa berfikiran kreatif. Anda perlu kreatif jika mahu penulisan di blog anda mendapat bacaan tinggi, dan mudah diviralkan oleh sesiapa sahaja. Memang sukar sebenarnya untuk menjadi kreatif ni, apatah lagi dalam bentuk penulisan. Saya pun sentiasa ada masalah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 2 days ago.

 

Rahsia Viral RM10 Untuk 45 Ekor Udang Celup Tepung

Saya tak pasti samada anda tahu atau tidak tentang menu makanan viral, Udang Celup Tepung yang dijual dengan harga semurah RM10 untuk 45 ekor udang. Memang murah tu kalau dihidangkan dengan 45 ekor udang segar yang dimasak goreng celup tepung, makan panas-panas memang sedap. Dek kerana harga murah ini,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 2 days ago.

 

Kadar Hibah atau Bonus Tabung Haji 2017

Isteri saya dah bertanya pasal kadar hibah atau 'dividen' Tabung Haji untuk 2017 semenjak dua tiga hari ni, dan rupa-rupanya pihak Tabung Haji sudahpun umumkan kadar hibah sebanyak 6.25 peratus untuk tahun kewangan berakhir 2017. Menurut laporan akhbar, Tabung Haji (TH) telah mengumumkan agihan hibah atau...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 3 days ago.

 

Hanis Nabilah Mustafa Bakri - Blogger, Model, Founder Pelakon 'Papa Nak Menantu'

Hanis Nabilah Mustafa Bakri. Tentu ramai yang belum kenal dengan pelakon baru yang berwajah cantik seperti anak patung ini. Anda boleh temui Hanis Nabilah ini dalam slot Dahlia TV3 bersiaran dari Jumaat sehingga Ahad menerusi drama 'Papa Nak Menantu'. Oh ya, Hanis Nabilah Mustafa Bakri juga seorang blogger...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 3 days ago.

 

Sayuran Paku Rawan atau Centongan (Sawah Lettuce) Kian Popular

Paku Rawan, dulunya tak ramai ambil peduli akan sayuran kampung yang tumbuh banyak di tepian sawah dan parit. Saya dulu pun kenal pokok Paku Rawan ini sebagai makanan untuk itik-itik air dan itik Serati yang arwah abah saya bela. Rupanya Paku Rawan yang turut dikenali dengan pelbagai nama seperti Centongan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 3 days ago.

 

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan

Lama tak join kontest ni, apatah lagi daripada rakan-rakan blogger yang dah terkenal. Kali ini, saya terbuka hati nak sertai kontest daripada Uzu atau Emas Putih. Uhh takkan tak kenal kot blogger ni? Penyertaan saya juga sebagai tanda sokongan untuk memeriahkan lagi kontest ni, walaupun di hati cukup nak...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 4 days ago.

 

Jualan T-Shirt Pok Ya Cong Codei Laris

Untung siapa yang pandai ambil kesempatan dengan benda viral seperti drama Pok Ya Cong Codei. Kalau dalam bisnes printing, anda memang boleh buat duit dengan benda viral seperti apa yang berlaku pada Pok Ya Cong Codei. Anda boleh cetak t-shirt, cetak mug, kalendar, buku nota dan seumpamanya yang bertemakan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 4 days ago.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next »