User Profile: mrzul

Show pings in: English | Malay | All

 

mrzul

Your avatar

Real Name: Mr Zul

Member Since: 2nd December 2015



Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 2

Tell Me Your Font Name Please

Mudahnya hantar design. Copy sahaja and then bagi dengan kawan or hantar ke kedai untuk re design. Mahu lebih canggih, snap guna telefon secara mengiring dan bagi dengan designer, serta dengan selamba bro..nak design macam ne..font biar sebijik. Aku nak ekor-ekor tu biar sama padan, sama...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
25th May 2016 4:36pm

 

Cara Download Video Youtube

Youtube adalah sumber kepada kebanyakan lagu latar dalam pembuatan video saya. Saya teringin untuk kongsikan kepada anda cara untuk download video youtube dengan sangat mudah. Selain daripada download video, cara ini membolehkan anda memilih untuk menyimpan sebagai video atau mp3.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
25th May 2016 3:59am

 

My Wedding Video Compilation

Ini adalah List Wedding Video yang pernah saya Hasilkan.  Kevin and Tricia, The revolution Studio-Pre Wedd video invitation 2.  Shah and Mai ( The Revolution Studio)-Wedding highlight 3.  Mertini and Edriean 4. Mohd. Baharom Jeshela (Amoss Studio) 5. Dominic and...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
24th May 2016 10:23pm

 

My VFX Compilation

Ini adalah kompilasi video dalam kategoti VFX dan Motion Graphic Yang telah saya hasilkan setakat ini (termasuk video yang bertujuan sebagai testing/percubaan/pembelajaran. Happy Viewing folks:) Kategori VFX Tailung vs Ninja 2. The Jutsu 3. PICTS-VFX Course 4. The Vamp...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
24th May 2016 10:07pm

 

3D Dalam After Effect: Tutorial Cara Mudah

Now, After effect juga support Ray-Traced 3D tetapi melalui pengalaman saya,ianya sangat berat untuk render. Aplikasi Plug-in yang saya gunakan pada kali ini adalah Element 3D Version II daripada Videocopilot [Andrew Kramer].

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
9th January 2016 3:02pm

 

Bagaimana Meter Video Anda: Quicktips

Ok, then disini adalah keypoint untuk video anda. Setting setting diatas akan membawa kepada bagaimana anda menilai overall exposure video anda. subjek anda Overexpose atau under? Ubah setting anda sehingga anda berpuas hati pada exposure anda. Rujuk pada panduan di skrin DSLR, -Histogram anda.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
8th January 2016 9:00am

 

Cara Animasi Logo: After Effect Tutorial Mudah

Selain daripada untuk saya ulangkaji, saya membuat tutorial untuk membantu rakan-rakan yang mungkin amatur macam saya untuk belajar secara percuma:).

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
7th January 2016 2:24pm

 

Natural Atau Edited: The Noob Talk

Kalau dibaca forum, kadang kadang geli melihat percakaran dalam pendapat. Gambar ini lebih cantik lah dan sebagainya. Belum lagi jumpa in person orang yang bermati matian menyatakan bahawa ini lebih baik dari itu.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
4th January 2016 9:00am

 

The Magic Of Lightroom: Edit Gambar Pantas

Saya suka photoshop, tetapi mungkin anda seperti saya, lebih suka lightroom jika mahu edit cara pantas. Quickfix dan share gambar anda terus kepada rakan atau media sosial. Lightroom merupakan adik kepada photoshop, yang jauh lebih mudah untuk diolah. Saya akan kongsikan kepada anda beberapa gambar sebelum...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
2nd January 2016 9:11am

 

50mm 1.8: Masalah Focusing

Mari lihat beberapa sampel foto 50mm. Perhatikan sesetengah gambar lari focus. Saya cuba untuk fokus pada bahagian mata subjek. Sebab orang bilang, dari mata jatuh ke hati gitu hihi.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
31st December 2015 6:32pm

 

50mm 1.8 on High Shutter Speed

Bagaimana untuk mengambil gambar pantas tetapi masih dalam keadaan pegun/still? Bagaimana mengambil gambar atlit yang sedang berlari? Bagaimana mengambil gambar orang bermain bola? Lens yang ada hanya kit lens? Dan 50mm? Tanpa Flash? So, kali ini saya bereksperimentasi lagi dengan shutter speed. Menurut...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
30th December 2015 9:30pm

 

Kem Motivasi : Adik Adikku Siri 5 (Photo Shoot)

Perhatikan pada bahagian blown out highlight pada tingkap dan pintu. Saya pernah bertanya pada rakan photographer tentang situasi ini dan jawapannya adalah, kita meter bahagian subjek dan abaikan yang lain. Maksudnya, biarla blown out asalkan subjek dalam keadaan baik hihi..btl kaitu hihi

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
30th December 2015 9:30am

 

Canon 50mm sampel Gambar: Hasil Belajar Sendiri Versi Noob

Daripada pengalaman, apabila kita terjumpa orang yang juga jurugambar (maybe pro), anda harus bersedia dengan dua kemungkinan. First, orang yang betul betul komen gambar anda secara membina. Second, orang yang takut terlapis skill nya. Haha

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
24th December 2015 12:29am

 

Designing For Free?

Mendapatkan exposure bukan mudah. Sebutlah dalam apa juga bidang sekalipun, mesti ada yang offer free gift. Bahkan dalam team kami The Revolution Studio juga banyak memberikan item free untuk pelanggan. Cuma, anda perlu tahu mana perkara yang boleh free dan tidak.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
17th December 2015 10:18pm

 

Kenapa After Effect Macam Rumit?

Seperti orang lain, saya ketika itu sangat rumit untuk memahami konsep After Effect. Tidak seperti Vegas Pro, After Effect kelihatan seperti "hutan hujan tropika" untuk dikuasai. Butangnya lagi banyak. Workflownya buatkan saya sakit kepala.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
16th December 2015 10:00am

 

Sumber Tutorial Terbaik After Effect?

Tutorial dalam website ini memang sangat teratur dan menarik. Kalau zero skill pun, kalau ikut tutorial dia dari awal pun lama-lama boleh pergi advance. Kadang-kadang dia bagi free item seperti downloadable project file.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
14th December 2015 1:00pm

 

Image to 3D: Latest After Effect Artwork

Again, saya perlu menyiapkan satu intro video untuk syarikat, yang akan di tayangkan di ruangan entrance utama masa meeting nanti. Berbekalkan sekeping photo, I manage to create something out of it. Dari photo ke geometri 3 dimensi. Here is the photo. Berpusing kepala memikir idea macamana untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
13th December 2015 5:28pm

 

Plug In vs Manual: After Effect

Klik sahaja dan siap. Tetapi dalam kebanyakan kes, kita perlu ubah sendiri secara manual animation mengikut kepada konsep design kita. Pada masa itu, plug in is useless. Ya boleh, tetapi animation/effect anda terhad la. Tiada extra creativity-sebab dahulukan plug in sebelum pandai buat manual.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
12th December 2015 6:34pm

 

Coming Soon: Lowerthird V6 dan V7

Lagi banyak yang dibuat, lagi banyak yang kita terokai. Betul la kata kata otai. Lagi banyak belajar, lagi banyak yang kita tidak tahu. So, ini adalah animated lowerthird untuk version 6 dan 7 yang saya akan upload tidak lama lagi. Mahu susun lagi supaya kamu pun senang ubah ikut kesesuaian. Mari kita lihat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
12th December 2015 9:00am

 

Free After Effect Template: Lowerthird V3 dan V4

Hey, Like I promise you guys. Saya akan upload design lowerthird after effect secara percuma di blog saya sekiranya ada ruang masa. Tujuan saya share free after effect template bagi lowerthird adalah untuk membantu mereka yang baru mula untuk belajar after effect, serta untuk mereka yang mungkin berminat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog mrzul mrzul via MR.ZUL BLOG
10th December 2015 9:00am