User Profile: simiey

Show pings in: English | Malay | All

 

simiey

Your avatar

Real Name: simiey[dot]info

Member Since: 11th March 2012


Major of my blog posts contained an interesting news whether from Malaysia or worldwide. The rest are about personal sharing posts such as experiences that have been gained, tips and tricks.


Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 10

cara menghilangkan parut jerawat dan bintik hitam

Repost :jerawatboleh dikatakan semua orang ada jerawat. jerawat biasanya tidak tertumpu pada bahagian muka sahaja malahan turut menyerang bahagian-bahagian lain seperti kepala, bahagian belakang badan, bahagian dada dan tempat-tempat lain.kenapa jerawat tumbuh???antara pandangan menarik berpunca daripada...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 week and 6 days ago.

 

Milo Si Kucing mixed Persian DLH

Selepas seminggu bersedih selepas kehilangan Rocky, anak kembali ceria selepas diganti dengan seekor anak kucing yang sangat comel diberi nama Milo.Iye Milo sempena air milo. Hahaa..Disebabkan warna bulunya yang coklat cair seakan milo ais.Milo seekor anak kucing jantan berusia 2 bulan. Sengaja saya carikan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
3 weeks ago.

 

CePSWaM Kursus ujian bertulis dan ujian praktikal

Kursus dan Ujian CePSWaMTerlebih dahulu sebelum mengikuti kursus CePSWaM. Anda perlu mematuhi beberapa syarat dan memenuhi kriteria yang telah ditetapkan iaitu;1- Diploma or Degree in Science or Engineering; or2- Diploma or Degree in other disciplines with 1 year experience; or3- Certificate...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 month and a week ago.

 

Rocky Si Kucing minta Pencakar Kuku

Pencakar KukuAda orang yang memanggil pencakar kuku, pengasah kuku, pencakar kucing dan sebagainya. Apa yang pasti setiap rumah yang membela kucing memerlukan benda alah ni kalau taknak perabot anda menjadi mangsa.Pencakar kuku pula bermacam-macam jenis, ada yang berbentuk tiang, seakan bangku, pokok. Tak...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 month and a week ago.

 

CePSWaM Certified Environmental Professional in Scheduled Waste Management

CePSWaM?"Ape benda CePSWaM tu?", terpacul daripada mulut saya apabila diminta untuk menghadiri satu latihan di JB oleh jabatan sumber manusia syarikat. Maklum la ketika tu saya baru saja mengambil alih tugas penyelaras keselamatan, kesihatan dan persekitaran syarikat.Kepada yang tidak tahu CePSWaM bermaksud...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 month and a week ago.

 

Tutorial Microsoft Excel 2016 Fungsi If() (Bahagian 2)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Pertengahan)Fungsi if()Bahagian 2Setelah anda dapat biasakan diri dengan fungsi if(), pelajaran seterusnya akan menjadi lebih senang difahami.Sebagai ulangkaji, setiap fungsi if() mesti mempunyai semua yang di bawah;=if(syarat,tindakan sekiranya memenuhi syarat,tindakan sekiranya...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
2 months ago.

 

Tutorial Microsoft Excel 2016 Fungsi If() (Bahagian 1)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Pertengahan)Fungsi If()Bahagian 1Setelah menguasai Bahagian 1 dan Bahagian 2operasi matematik/formula,saya beranggapan anda telah bersedia untuk meneruskan pembelajaran ke tahap pertengahan.Seterusnya kita akan membuat operasi fungsi logik " if()". Sebenarnya kita...

0Disike this ping 2Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
2 months ago.

 

Kempen haiwan angkat dan penajaan Zoo Negara

Terdahulu saya pernah menyiarkan masalah dana yang dihadapi Zoo Negara ekoran penyusutan jumlah pengunjung dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Covid-19.Pautan :https://www.simiey.info/2020/03/zoo-negara-perlukan-dana-ketiadaan.htmlBeberapa inisiatif telah diambil oleh pihak Zoo Negara...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 day and 3 hours ago.

 

Lapisan ozon kembali menebal kesan positif Covid-19

Beberapa hari lepas harga petrol dan diesel menjadi tajuk utama perbualan di antara saya dan isteri. Secara keseluruhannya kami bersetuju penurunan harga setiap minggu disebabkan oleh permintaan minyak yang menurun, supply vs. demand.Saya turut berseloroh kalau harga petrol cecah RM1.00 pun kita boleh buat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 day and 16 hours ago.

 

Sahut cabaran tayang gambar keluarga di facebook undang penyakit 'ain

Sehari dua ni saya perhatikan wujud satu trend challenge seperti "bergambar dengan Pasangan", "bergambar dengan anak sulung" dan sebagainya. Saya hanya mampu mengeleng kepala dan berharap tiada perkara buruk yang berlaku.Saya bukan bersifat kolot, namun apa yang saya risaukan ialah Penyakit 'Ain. Ditambah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
2 days and an hour ago.

 

Urutan filem Marvel perlu ditonton sebelum Avengers Endgame

Anda peminat filem Marvel Avengers?Sekiranya ya, anda perlu membaca entri ini sehingga habis.Filem terakhir Avengers ialah Avenger: Endgame dan ditayangkan pada tahun lepas, 2019.Plot bagi filem ini boleh dibaca di wikipedia Bahasa Melayu.Pautan :https://ms.wikipedia.org/wiki/Avengers:_EndgamePlot...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
2 days and 8 hours ago.

 

Sijil kompetensi AGTES dilanjutkan 90 hari lepas Perintah Kawalan Pergerakan

Terbaru Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) telah mengeluarkan notis awam dan ditujukan khas kepada orang yang kompeten (Penguji Gas Bertauliah dan Penyelia Kemasukan - AGTES sahaja) yang berdaftar dengan JKKP.Mana-mana AGTES yang tarikh sah laku sijil kompetensinya tamat semasa PKP dianggap...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
3 days and 6 hours ago.

 

Kementerian Pendidikan buat penjadualan semula peperiksaan bawah kendaliannya

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengeluarkan tarikh pindaan bagi beberapa peperiksaan di bawah kendaliannya ekoran perintah kawalan pergerakan yang masih berlangsung sehingga 14 April 2020.Diantara peperiksaan yang terlibat adalah PT3, SPM, SPMU, SVM, STAM, STPM, MUET, PPISMP, PDPM, PISMP, PDPP...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
3 days and 7 hours ago.

 

Premis LHDNM ditutup sehingga tamat Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19

Dalam kesibukan menghadapi Covid-19, jangan lupa bayar cukai pendapatan ya. Walaupun LHDNM telah mengeluarkan kenyataan rasmi berkenaan penutupan premisnya sepanjang perintah kawalan pergerakan, anda boleh ja buat di laman web secara e-filing.Saya baru ja buat minggu lepas, dari tak buat apa-apa kat umah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
3 days and 10 hours ago.

 

Pelanggan Celcom Digi Maxis UMobile terima 1GB percuma setiap hari mula 1 April

Pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin petang tadi nyata membuatkan rakyat menarik nafas lega.Internet percuma dengan nilai RM600 juta bermula 1 April ini sehingga tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamatantara jam 8 pagi...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
4 days ago.

 

Diva AA Azwan Ali didenda RM17000 kerana Celupar

Peribahasa "kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa" bermaksudPercakapan yang kasar kerap kali mencelakakan diri sendiri.Pautan :https://maksudperibahasa.com/kerana-pulut-santan-binasa-kerana-mulut-badan-binasa/Ini peribahasa yang sesuai menggambarkan situasi yang dihadapi...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
4 days ago.

 

Sukan Olimpik Musim Panas Tokyo 2020 ditunda

Ekoran kesan Covid-19 yang masih belum reda dan untuk mengelakkan penularan, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) telah memutuskan untuk menunda Sukan Olimpik Tokyo 2020 ke musim panas 2020 ke tahun 2021.Berita Harian Singapura telah melaporkan dengan terperinci.Sukan Olimpik Tokyo 2020 ditunda ke musim...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
4 days and 3 hours ago.

 

Permintaan Roti Gardenia meningkat sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19

Selepas enam hari perlaksanaan perintah kawalan pergerakan, rak-rak roti dikedai runcit mulai kosong. Menurut pengusaha kedai runcit berhampiran rumah saya, bekalan roti sudah beberapa hari tidak dihantar.Ini merupakan fenomena baru yang ditempuhi rakyat Malaysia yang sudah mula beralih ke menu yang...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 week ago.

 

Siapa berisiko tinggi dijangkiti Covid-19

Perkongsian Prof Dr. Azreen Shahril Adnan di platform laman sosial facebook dan beliau meminta agar perkongsiannya dipanjangkan kepada umum. Saya mengambil inisiatif berkongsi di blog ini agar sampai kepada golongan sasaran.COVID 19 - Siapa Yang Berisiko TinggiCovid-19 adalah virus baru, "novel virus"...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 week and a day ago.

 

Panic Buying trend baru dunia kesan Covid-19

Panic Buying (Pembelian panik) mengikut wikipedia bermaksud membeli produk dalam kuantiti yang banyak melangkaui keadaan normal disebabkan oleh bencana, kenaikan atau penurunan harga.Macam tu lah kurang lebih maksudnya bila pandai-pandai translate. hahaa..Baca sendiri di wikipedia : Panic buying.Pautan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog simiey simiey via simiey[dot]info
1 week and 2 days ago.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next »