User Profile: empayarutama

Show pings in: English | Malay | All

 

empayarutama

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 5 of 6

Kasih Sayang Dijual Beli?

Semalam hari raya kelima, maknanya dah lima hari juga aku kat kampung. Dan tiga empat tahun juga aku perasan makcik sebelah rumah merayakan Idilfitri bersendirian. Malam raya nampak agak meriah; pagi raya pun begitu. Sekitar sebelas pagi akan muncul satu keluarga berkereta berziarah. Kemunculan mereka...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
13th August 2013 8:19am

 

Dua Puluh Satu Hari Yang Panjang

Salam Ramadhan dan Salam Aidilfitri buat semua. Tiga minggu kebelakang aku teramat sibuk. Sama sibuknya macam masa 'last minit' buat thesis kat Jabatan Akauntan Negara time belajar dulu. Semuanya bermula 16 Julai lepas. Time syok-syok godeh pc kat opis, aku didatangi seorang kenalan kepada bos yang minta...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
5th August 2013 6:53pm

 

Salam Lebaran Bersama jQuery Easing Dan Banner Rotator

Diam tak diam sembilan belas hari kita telah berpuasa. Sana sini dah mula nampak bloggers bagi ucapan Selamat Hari Raya siap decorate kad ucapan sendiri. Best gitu. Aku tak pandai le bab-bab melukis ke, buat dekor ke. Jadi kat sini aku tempek gambar-gambar dari gugel. Hambek ko 15 keping sekali aku pos.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
29th July 2013 2:50am

 

Sesi Bercakap Dengan Jin

Sekarang harga kereta dah murah sikit. Dengan bayaran ansuran bulanan serendah RM250 kita dah boleh bergaya dengan kereta baru (kalau mampu ler) untuk beraya ke rumah awekz. Tapikan, aku nak tanya sikitla. Betulke kita ni dibantu bila harga kereta baru turun dan ada pembiayaan serendahRM250 sebulan? Betul...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
23rd July 2013 1:38pm

 

Google Friend Connect Tu Apa?

'Google friendconnect' tu apa? Ia adalah satu 'Open Social' platform yang disediakan oleh blogger.com tapi dikuasai sepenuhnya oleh Google. Widget 'follower friends connect' tu apa? Ianya satu ringkasan, berfungsi untuk beritahu berapa ramai pembaca yang ikut blog kita dan mereka akan di'update' melalui...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
20th July 2013 11:27pm

 

Replay Eh Bukan, Reply Le...

Salam Ramadhan. Puasa penuh ke takat ni? Okkkkk tak mo cerita puasa. Kali ni aku nak kongsi agak banyak sebab ianya saling berkait. Kalau korang nengok blog sendiri dengan blog orang lain, kadang-kadang ada kotak 'Reply', 'Reply to Comment', 'Balas', dan yang sewaktu dengannya. Bila blog sendiri tak de -...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
19th July 2013 4:56pm

 

Kenapa Masih Keluar Tanda 'Warning' ?

Apa yang best hingga nak letak fesbuk komen? Pertama - Sebab kotak komen nampak kemas hanya tunjuk 2 tab komen (fesbuk dan blogger). Kedua - Sebab tutorial dah ada dan orang len dah letak, takkan tak nak letak. Jawapan nanti pengguna fesbuk yang bukan blogger senang komen tu cumaalasan je hahahah jangan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
11th July 2013 1:26am

 

Jimat Ruang Entri Menggunakan Picasa

Mungkin ini cerita menyambut Ramadhan jadi selamat menyambut bulan Ramadhan buat semua. Sempena bulan puasa aku fikir nak kongsi cerita yang elok-elok jelah. Apa cerita yang elok-elok yea? Mungkin aku akan kongsi tutorial 'camana nak buat slider dalam entri pos' yang tak banyak orang len kongsi pasalbenda...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
8th July 2013 3:59am

 

Mencuri Masa Yang Dicuri, Adakah Aku Pencuri?

Pertama sekali mintak maaf kat Alam Wakaka & Crew dan peminatnya kerana terhasil perkongsian cerita hari ini. Aku harap apa yang aku kongsikan dapat jadi iktibar untuk perancangan akan datang - baik penganjur maupun peserta. Jika ianya dapat dilihat dari sudut positif adalah lebih baik. Cengginiceritanya: ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
30th June 2013 2:13pm

 

Ini Bukan Tutorial

Jika cerita yang dikongsi rasanya sudah agak banyak dan kita fikir sebahagiannya menarik bila dipamerkan; bolehlah guna 'Jump Break' atau pasang 'script Read More'. Bila letak lebih dari 1 cerita di 'Home Page' pula - rasa cam tak besh kalau takde gambar / imej.Kat sini aku cuba berkongsi 3 paparan untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
19th June 2013 12:20pm

 

Layan Penat

Seminggu dua yang lepas, aku rasa penat iyalah dah makin tua. Waktu 'sanggang' yang sikit tu aku layan beberapa cerita yang dah lama jadi stok dan tak sempat nak nengok. Tapi cam biasa pilihan aku ialah cerita-cerita Cina walau aku tak faham sepatah perkataan pun. Errr, ini bukan iklan nRelate ya...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
16th June 2013 9:51pm

 

Sekarang Pelik VI - Sepak Yem

Ada orang gelar permainan ini 'Timang Bulu Ayam'; ada yang panggil 'Capteh'; tapi rata-rata di Johor kita gelar dia 'sepak yem'. Masa mula-mula masuk sekolah rendah, cikgu suruh kami main benda ni dulu sebelum boleh sentuh bola raga. Jadi kat setor sukan sekolah kami ada dua grup bola raga rotan. Satu grup...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
3rd June 2013 11:10am

 

Hantu Raya Datang Menjengah

Cerita 'yang jarang terkini' aku telah berjaya dikemaskini selepas tengahari 25 Mei, semalam. Belah malamnya aku diberitahu oleh Domu-kon tentang Hantu Raya yang tiba-tiba je singgah. Ada beberapa tutorial yang boleh bantu atasi masalah ni tapi terhad kepada pemasangan gadget / widget. Melalui pesanan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
26th May 2013 9:54pm

 

Boikot, Boikot, Boikot. Boikot ASTRO

Mak oi lama tul tak berkongsi cerita. Aku ada projek sikit tapi bukan projek yang dicadang oleh ghost writer tau. Dulu tu orang nampak aku senang sangat kat kedai kopi, itu yang ditawarkan buat tambahan kerja part time. Okeh, tutup yang tu. Dua tiga menjak nih promosi boikot memboikot di ruang siber...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
25th May 2013 12:04pm

 

Papan Tanda Jalan Bukan Papan Iklan Jalan

Hadui 3 minggu belog tak terbela sejak dapat job baru nih. Sori buat semua minggu depan boleh aktif balik kot. Ini pun part time juga tapi tak dapat mengadap pc sebab kerja ni kena keluar manjang. Terlanjur keluar tu, aku snap beberapa gambar signboard yang ada kat jalanraya. Di sebalik bendera dan ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
1st May 2013 10:44pm

 

Lagi Best

Malam tadi bawak budak-budak ke Tiram. Tempat yang dipilih ialah restoran steamboat "Lagi Best". Ini kali kedua kami ke sana selepas pertama kalinya terima undangan Ratu Satin sempena raikan majlis harijadi puteri tunggal mereka - Azalea 12 November tahun lepas. Adalah dua tiga keping gambar lama aku...

1Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
8th April 2013 8:54pm

 

Bloglist Masih Belum Siap

Senarai bloglist aku tak meriah. Dulu aku ada mintak kat perenggan keempat; sapa-sapa yang berminat aku akan tambah. Siang tadi ni aku fikir nak blogwalking bermula dari senarai bloglist sendiri. Aku cuba promot 7 yang terakhir tu di sini: Tahun 2013 ni hyz nampak kurang berblogging, cuma 5 pos aja...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
6th April 2013 9:05pm

 

Jenuh Main Nombor

Disebabkan tak pandai CSS coding ; 3 hari aku tutup belog. Malu wei orang nengok aku merangkak dengan belog hancus. Padan muka aku. Aku mencuba segala kod bagai tu tapi template belog sendiripun dah jadi rojak, jadi belasah ajalah. Haaa rasanya macam dah siap kot. Sebenarnya aku cuba ringkaskan karangan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
30th March 2013 11:34am

 

Berhenti Sekejap

Semalam ada senang sikit aku jenjalan melawat kengkawan. Tapi macam yang aku pernah bagitau; kalau singgah kat satu-satu belog tu aku akan berlama-lama walaupun ada paparan belog yang tak menarik. Aku cuba baca 5-6 entri terkini dari belog tersebut walaupun cerita dah basi. Dah itu cara aku susah sikitlah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
26th March 2013 10:12pm

 

Pagi itu, aku dengar bunyi burung...

Kepada sesiapa yang belum kenal (yang rajin baca cerita-cerita aku tentu kenal) tuanpunya karya sebelah ni, marilah berkunjung dan berkenal-kenal dengan tuanpunyanya - Ayie Abas. Dia hensem sikit dari aku, berseni dan penuh dengan karya yang berwarna warni. Ini merupakan GA pertama Ayie yang menggabungkan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
22nd March 2013 10:29am