User Profile: empayarutama

Show pings in: English | Malay | All

 

empayarutama

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 4 of 6

Cerita Tahun Depan

Dari pertengahan tahun 2010 lagi dah ramai yang bincang pasal Operasi Sistem Windows XP akan ditamatkan pada April 2014. Lebih tepat lagi - 8 April 2014. Manakala statistik setakat April 2012 - lebih 3.6 juta komputer masih guna perisian Windows XP termasuklah aku.Tak tau la jumlah tu makin...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
1st November 2013 7:47pm

 

Takziah. Apa Yang Kita Buat?

Baru aja aku kongsi cerita pasal 'beri kepercayaan sebagai pencegahan awal' belah pagi; tak sampai doblas jam lepas tu berlaku kejadian buruk setelah apa yang kita percaya itu tak boleh dipercayai. Aku ikuti perkembangan di internet dan walaupun agak lewat – kami sekeluarga ucap takziah kepadakeluarga...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
26th October 2013 10:29pm

 

Macam Tak Percaya

Salam semua. Hehe eh gelak pulak. Aku letak iklan kat belah kanan atas sidebar, ala yang aku pesan 'Rajin-rajinle Jengah' tuuu. Tapi manjang dok benda sama ulang-ulang jemu jugak kan. So, malam tadi aku cubalah tukar dengan iklan-iklan yang agak baru. Tokojut mak kau bila nengok yang satuprogram tu...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
23rd October 2013 7:49am

 

Sama Tapi Tak Serupa

Aku nak buat ulasan wayang pulak. Mari tengok cerita Melayu. Kat bawah ni ada 4 cerita yang tak kurang popularnya. Ada yang masih bersiaran, ada yang sedang diulang tayang. Takkan korang tak tengok satu pun dari 4 cerita tu... Apa persamaan yang boleh kitanampak, dan apa pengajaran dari persamaan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
17th October 2013 10:21am

 

Slide Album Dengan Butang Pause

Slide kali ini guna jQuery 1.3.2 yang sedia ada dalam blog. Tapi dengan penambahan fungsi butang 'back', 'pause', 'play' dan 'next'. Untuk sesuaikan slide jenis ini, aku cuba letak beberapa '.gif' imej. Walaupun masa setiap imej (forward interval) ditetapkan pada 4000; tempoh paparan '.gif' imej...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
15th October 2013 11:23pm

 

Jimat Ruang Entri Menggunakan jQuery

Slideshow kali ini menarik juga sebab penerangan gambar berada di hadapan imej. Kita tetapkan saiz latar serta keluasan gambar dan slidenya juga ikut ketetapan masa. Maksudnya hanya guna 'timeOut'; tak leh guna 'fade', 'shuffle', 'scrollup' atau pebenda jelah.Sebelum ni aku dah kongsi 3 jenis slider yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
7th October 2013 3:42pm

 

Percuma Selagi Boleh. Memang Boleh

Sebelum ini aku bincang tentang penglibatan penaja dalam SEGMEN; kali ini meh lihat bagaimana penggunaan atau manipulasi 'sponsor' di alam maya dalam bentuk lain. Sambil-sambil tu kita tengok ada tak situasi menang-menang antara kedua belah pihak. Sponsor jadi tajuk iklan Ia bukan sponsor kerana yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
4th October 2013 10:45am

 

Wordless Wednesday III

Gabungan dua Rabu: Sumber : Ratu Satin Sumber : Blog Serius - Serius Beb!

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2nd October 2013 8:20am

 

Pencerahan? Awan Itu Kadang Kadang Kelabu

Cerita kali ni bukan nak mencerahkan awan tapi hanya untuk jelaskan tentang para sponsor yang turut dipromosi dalam kontest atau GA (ringkasnya SEGMEN) oleh penganjur. Kebiasaannya link mereka turut dipamer dalam entri segmen. Ini adalah pandangan peribadi dan aku fikir mungkin berguna jika berkongsi. Jika...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
29th September 2013 12:08am

 

Terbaik Bukan Terbaik

Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Alang-alang dah belog rojak, meh buat ulasan sukan pulak. Aku nak ulas badminton atau lebih terperinci lagi perbandingan prestasi antara Datuk Lee Chong Wei (Chong Wei) dengan Lin Dan.Sepanjang tahun ini (setakat 26.9.2013) Chong Wei berada pada...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
27th September 2013 12:01pm

 

Sekali Air Bah, Sekali Belog Kena Ubah Bahhhh

Aduh terajin pulak buat cerita dua tiga menjak ni. Tapi blogwalking lom lagi. Malam ni boleh kot. Aaaaa sebelum tu; sapa-sapa yang belum dan berminat nak buat ucapan ulangtahun kat Cikgu ieta - sempat lagi. Masih ada lebih kurang 55 jam sebelum ia ditutup. Setakat ni dah 44 peserta dan dari jumlah tu 13...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
25th September 2013 3:55pm

 

Jom Bela Air, Jangan Bela Hantu Air

Heran betullah nengok akuarium orang lain jernih je airnya aku punya seminggu je dah bertukar hijau. Kedai jual ikan kata letak sikit arang tapi bertahan sekejap juga. Nanti kotor balik. Ishhh camana nak buat ni ya. Parah ni kalau dua tiga minggu sekali nak kena tukar air. Dah le saiznya 3 kaki dah boleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
23rd September 2013 11:55pm

 

Haishhh... Pemalu Rupanya

Ada beberapa perkara dalam berblogging yang mula jadi 'trend'. Tapi kat sini aku nak kongsi dua benda. Pertamanya ialah 'Auto Publish Entry' maknanya tuan belog masih berblogging tapi bila buat entri kemudiannya di'set'kan untuk 'auto publish' pada masa-masa tertentu. Atau boleh tak kalau aku katakan belog...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
17th September 2013 9:56am

 

Sanggah Tok Janggut

Sambil-sambil bertandang dan mempromosi blog kengkawan; aku tertarik dengan entri Mommy As Blog semalam. Beliau mula berbelog selepas tengah bulan Mei tahun ni dan kekerapan mengemaskini hasilkan Ranking Alexa yang selesa. Sekarang beliau ada dalam senarai 252,539 terbaik. Belum sampai empat bulan atau...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
11th September 2013 3:09pm

 

Taman Merdeka

Taman Merdeka dibuka secara rasmi dua tahun lepas. Kalau dari rumah aku, jaraknya lebih kurang je macam nak ke Hutan Bandar. Sesuai sangat untuk beriadah, 'sight-seeing', bersukan, berenang atau saja-saja nak ‘kapling’. Setakat berjalan kaki keliling 'tasik' tu aja dah semput sebab laluannya berbukit.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
10th September 2013 6:40am

 

Jimat Ruang Entri Menggunakan z-index

Selamat berhujung minggu. Raya dah habis tapi 'open house' belum. Santai-santai ni meh tengok satu lagi slide kali ni guna z-index. Slide menggunakan z-index jenis 'active' nampak lebih lembut. Ia mudahkan kita papar gambar beserta penerangan. Di sini imej pertama akan jadi paparan pertama kerana kita...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
7th September 2013 8:45am

 

Selamat Ulang Tahun Ieta

Ini merupakan segmen ketujuh yang aku tolong promot. Harap-harap ianya berjaya bantu blog kawan-kawan se'maya' yang ada dalam cerita ini. Aku tolong support hingga 28 September 2013. MINI GIVEAWAY BIRTHDAY ieta ini terbuka kepada semua rakan blogger. Semua dijemput menyertainya hinggaia ditutup pada 28...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2nd September 2013 3:40pm

 

Singa Mengaum Lagi, Kali Ini Di Syawal Yang Mulia

Hehe masih cerita Raya. Ingat lagi cerita Singa masa Raya Cina awal tahun lepas? Aku fikir dah kena tangkap rupanya Idilfitri muncul pulak kat Pontian. Cenggini. Biasalah lepas salam salam dan bermaaf-maafan antara keluarga diselang seli dengan sikit-sikit drama airmata; tergerak hati sorang mamattu nak...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
28th August 2013 11:22pm

 

Jika Kamu Masih Di Sini, Maafkan Aku Ya

'Cikgu' satu-satunya gelaran istimewa yang dibawa walaupun empunya diri sudah tiada; terlebih istimewanya berbanding 'doktor' hingga encik pulis juga dipanggil 'cikgu'. Khas buat semua insan bergelar guru / cikgu, aku mulakan dengan ucapan Selamat Hari Guru Raya Idilfitri Maaf Zahir Batin (bulan raya...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
25th August 2013 10:07am

 

PlusGoogle vs PlusMalaysia feat 100Plus

Tak banyak cerita yang dapat aku kongsikan. Dah nak masuk tiga tahun cuma ada 269 cerita - 236 dah dipos manakala 33 lagi terperap dalam deraf entah bila aku nak pos. Cerita yang ini pun sebenarnya dalam deraf, ingat nak delete je sebab macam dah ok tapi nampak benda pelik der kat belog satu lagi.Gini...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
16th August 2013 10:25am