User Profile: hasrulhassan

Show pings in: English | Malay | All

 

hasrulhassan

Your avatar

Real Name: hasrulhassan

Member Since: 5th May 2011


the author of panduan menulis blog - www.hasrulhassan.com


Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 34

10 Tips Bercuti ke Kundasang Sabah

Ramai yang suka bercuti kan? Saya dan famili pun suka bercuti. Alhamdulillah, dah banyak tempat menarik yang kami pergi di dalam Malaysia ni. Tetapi, dalam banyak tempat best untuk bercuti di Malaysia ni, kami masih belum berkesempatan untuk bercuti ke Sabah. Sabah adalah merupakan destinasi percutian...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week ago.

 

Tips Waktu Sesuai Ajar Anak Berenang

Berenang adalah satu aktiviti yang menyihatkan, malah ia merupakan salah satu aktiviti yang sangat dituntut dalam Islam. Nabi Muhammad S.A.W sendiri menganjurkan umatnya untuk belajar berenang selain menunggang kuda dan juga memanah. Sepertimana ibubapa lain, saya dan isteri juga ingin melihat semua...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week ago.

 

Sedapnya Najmi Nikmati Sup Gearbox

Siapa sini penggemar Gearbox? Gearbox adalah bahagian lutut atau sendi lembu/kambing. Biasanya menu masakan yang sedap untuk memasak gearbox ini adalah sup. Boleh disediakan sebagai sup berempah atau sup biasa. Memang ramai penggemar sup gearbox di Malaysia. Saya tak pasti samada gearbox juga popular di...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week ago.

 

Tutup Kedai Makan, Buat Bisnes Ternak Kambing Peroleh RM9000 Sebulan

Penternakan kambing adalah perniagaan. Ia merupakan satu bidang usaha yang boleh mendatangkan keuntungan lumayan sekiranya ia dijalankan secara terancang, sistematik dan berterusan. Setiap komponen kambing mempunyai nilai pasaran tersendiri. Seorang penternak kambing boleh menjual kambing sebagai haiwan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week and 2 days ago.

 

Dari Simpan Kenangan Dalam Phone Baik Cetak Guna Photobook

Siapa sini suka ambil gambar guna smartphone? Tentu dah ada beratus dan beribu-ribu gambar yang dah anda ambil atau tangkap guna smartphone kan? Mana anda simpan? Masih lagi terperok dalam smartphone atau dalam memori kad? Apakata ... dari anda biarkan ia 'mereput' dalam smartphone atau SD card anda, baik...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week and 3 days ago.

 

Pertama Kali Makan Tomyam Dalam Kelapa Muda

Dah lama teringin nak mencuba menu masakan tomyam dalam kelapa muda ni, tapi tak jumpa tempat makan yang sediakan. Alhamdulillah, baru-baru ni saya dan keluarga berkesempatan ke sebuah restoran terkenal di Ipoh, iaitu Restoran Miker. Restoran Miker terletak di Padang Ipoh. Tak susah nak cari sebab dah ada...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week and 3 days ago.

 

20 Contoh Soalan Penyelesaian Masalah Seksyen A Exam Juruaudit W41/W29

Semakin ramai yang mencari contoh soalan terkini untuk peperiksaan online Juruaudit dan Penolong Juruaudit dijadualkan September 2019. Sebelum ini, kami dah kongsikan kepada anda beberapa contoh soalan Seksyen A untuk Juruaudit W41/W29, kali ini kami akan kongsikan beberapa lagi contoh soalan untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
1 week and 5 days ago.

 

Sewa Rumah DBKL Serendah RM100 Dibuka Untuk Pendaftaran

Sewa penginapan di Kuala Lumpur serendah RM100!. Ini tentunya satu berita gembira untuk mereka yang mencari kediaman di ibukota, khasnya untuk golongan bujang. Ramai yang dah sedia maklum yang harga sewa rumah di ibukota seperti Kuala Lumpur memang mahal, malah ada yang mencecah ribuan ringgit. Pihak DBKL...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week and 5 days ago.

 

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Juruaudit W41/W29

Mencari contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris untuk peperiksaan online Juruaudit W41 dan Penolong Juruaudit W29? Menerusi blog ini, kami sediakan secara percuma contoh soalan tersebut untuk panduan dan rujukan awal calon-calon yang terlibat dengan peperiksaan ini.Ianya adalah contoh soalan dan bukannya...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
1 week and 5 days ago.

 

Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Hal Ehwal Islam Terkini 2019

Ada calon yang bertanyakan mengenai rujukan dan panduan untuk peperiksaan online Pegawai Hal Ehwal Islam - Sarawak yang dijangka pada 7 September 2019. Malah, ramai yang inginkan bantuan mendapatkan contoh-contoh soalan peperiksaan ini sebagai persediaan awal menghadapinya.Untuk makluman, peperiksaan online...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
1 week and 6 days ago.

 

Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Juruaudit / Penolong Juruaudit

Juruaudit dan Penolong Juruaudit adalah antara jawatan yang menjadi perhatian ramai lepasan ijazah dan juga diploma. Ia adalah kerjaya dalam perkhidmatan awam yang mempunyai laluan kerjaya yang agak baik. Ini adalah kerana jawatan ini diperlukan hampir di semua kementerian mahupun jabatan dalam perkhidmatan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 week and 6 days ago.

 

Contoh Soalan Seksyen A Peperiksaan Online Juruaudit W41

Dah semak portal e-Semakan untuk panggilan peperiksaan online bagi jawatan Juruaudit W41 dan Penolong Juruaudit W29 yang dijadualkan pada 13 September 2019? Jika anda pernah memohon untuk jawatan ini, boleh buat semakan segera menerusi laman web rasmi SPA.Sepertimana peperiksaan yang lain, peperiksaan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
1 week and 6 days ago.

 

Pantun Hari Kemerdekaan Negara Malaysia

Ada pelbagai cara rakyat Malaysia meraikan hari Kemerdekaan Malaysia. Ada yang menyambutnya dengan melihat perarakan mega di ibukota. Ada yang menyambutnya dengan shopping sakan sempena tawaran Hari Merdeka. Ada pula yang pergi bercuti bersama keluarga ke destinasi dalam negara. Apapun yang kita buat,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks ago.

 

Fakta Hangat Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu

Salam Kemerdekaan. Saya pasti ada di antara anda yang telah melihat kehebatan Malaysia menerusi perarakan Hari Kemerdekaan. Perarakan ini adalah satu budaya tahunan di mana-mana negara yang telah mencapai kemerdekaan. Ini mempamerkan pencapaian, kebanggaan dan kekuatan sesebuah negara. 31 Ogos 1957 adalah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks ago.

 

5 Langkah Elak Wang Deposit Rumah Hangus

Siapa sini dalam proses untuk membeli rumah pertama? Atau mungkin dah pun beli dan dalam proses untuk terima surat perjanjian jual-beli rumah (Sales and Purchase) pertama anda? Dah bayar duit deposit pembelian rumah yang biasanya 10% daripada harga jualan? Tahukah anda, banyak kes pembelian rumah yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks and a day ago.

 

Tukar Cadar Asrama, Beli Di Shopee Sebab Murah

Cadar asrama. Salah seorang anak saya memang belajar di sekolah berasrama, tetapi bukan asrama penuh. Seperti mana kehidupan berasrama di sekolah yang lain, memang kena pakai cadar dan sarung bantal yang sama warna. Dan sesetengah sekolah, memang ada jual set cadar dan sarung bantal warna seragam siap...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks and 2 days ago.

 

10 Tips Untuk Skor A Sains UPSR dari Guru Pakar

Peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dah semakin hampir. Ramai ibu bapa yang turut merasa resah gelisah dan risau mengenai persediaan anak-anak untuk menghadapi peperiksaan penting bagi pelajar sekolah rendah ini. Alhamdulillah, saya dah ada pengalaman dalam menghadapi peperiksaan penting ini.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks and 2 days ago.

 

Panduan Peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S19

Terlibat dengan peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam untuk Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S19? Jawatan ini antara jawatan yang mendapat perhatian ramai calon lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Peperiksaan online Pembantu Pembangunan Masyarakat S19 adalah peringkat pertama untuk memilih...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
2 weeks and 5 days ago.

 

Cara Semak Bayar Bil Elektrik TNB Guna Aplikasi Smartphone

Setiap bulan, pastinya ramai yang akan memenuhi kaunter Pejabat Pos, kaunter bank, kaunter Telekom Malaysia dan beberapa kaunter tempat terpilih untuk membayar bil elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB). Selain pembayaran menerusi kaunter, ada juga yang memilih menggunakan aplikasi perbankan seperti...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks ago.

 

Lazada 9.9 Big Discovery Sale Menanti - Pre-Order Dan Tawaran RM0.99

Ada yang mencari tarikh sesuai untuk bershopping online besar-besaran tahun ini? Aha, nantikan tarikh 9.9. Ada jualan besar-besaran oleh Lazada khas dan khusus kepada para pelanggan mereka. Kalau anda terfikir mahu mencari sesuatu yang baharu untuk diri, keluarga mahupun rumah anda, aha .. pastikan anda...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks and a day ago.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next »