User Profile: kerjasendirijb

Show pings in: English | Malay | All

 

kerjasendirijb

Your avatar

Real Name: kerja sendiri

Member Since: 30th March 2015



Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 6

Inilah Masanya

Tak lama lagi nak masuk bulan Ramadhan. Kepada orang yang biasa ambil tempahan buat kuih raya tu memang dah sibuk sekarang ni.Gambar hiasan tart bunga dari myresipiHabis tu, kalau baru nak mula hari ni sempat ke?Insha Allah sempat asalkan mula sekarang. Tak kiralah pandai buat kuih raya jenis apa sekali...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 days and 7 hours ago.

 

Mangsa Syarikat Kopi Penipu

Kenapa masih ada lagi yang ditipu oleh scammer? Duit yang ditipu bukan sikit tapi beribu-ribu ringgit. Syarikat kopi apa ye?Sebahagian mangsa sebuah syarikat kopi.Kalau nak tahu, teruskan baca..Petikan berita Utusan..MELAKA 13 April - Lebih 10 pelabur terdiri daripada pesara, kakitangan awam dan peniaga di...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
3 days and 7 hours ago.

 

MDSB Larang Berniaga Luar Sekolah

Orang berniaga luar sekolah ni beruntung sebab ada banyak pelanggan-pelanggan bawah umur singgah. Kalau jual aiskrim time budak-budak balik sekolah memang masyuuuk.Operasi MDSB di Sabak Bernam.Akan tetapi adakah yang berniaga di luar sekolah tu 100% orang tempatan?Apa-apa hal bacalah dulu petikan berita...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 week ago.

 

Berbaloi jual sate 60 sen?

Bukan semua peniaga jual sate secucuk 80 sen. Ada jugak yang jual 90 sen, RM1 dan lebih lagi. Kena tengoklah saiz sate, harga sewa tempat berniaga dan faktor-faktor lain.Nasir sibuk melayan pelanggan sate 60 sen.Kali ni kita cerita sikit pasal sate 60 sen.Dah 20 tahun bisnes sate Mohd Nasir, 34, yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and a week ago.

 

Aishah Nak Jumpa Vida di Mahkamah

Tak habis-habis Vida dengan Aishah ni. Perkara ni setel bila Vida terus minta maaf dan ganti balik barang kemas palsu tu dengan RM80,000. Tak payah nak dolak-dalih lagi.Aishah promote lagu.Kaya macam mana pun kalau sombong tetap tak guna..Usahawan atau peniaga macam ni yang saya tak suka. Sudahlah menipu,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months ago.

 

Ada Apa Dengan 12.12?

Bulan lepas dah buat 11.11. Bulan ni dorang buat pulak 12.12. Ada banyak company yang terlibat nak famouskan 12.12 sale.Kospet pun terlibat dalam 12.12 Sale.Ada apa dengan 12.12 Sale ni?Kalau tengok kat TV selalu keluar iklan Lazada dengan Shopee promote 12.12 Sale. Bukan setakat Lazada dengan Shopee je,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and a week ago.

 

Pengalaman Kedai Repair Smartphone

Kali ni saya nak share pengalaman hantar handphone rosak. Handphone T1 plus beli tahun lepas sebelum raya tapi kelmarin rosak. Semalam saya dengan orang rumah pergi Econsave cari kedai repair handphone.Leagoo T1 PlusApa masalah telefon pintar ni?Masalahnya dari hari Khamis malam Jumaat tak boleh caj. Bila...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and a week ago.

 

Anthony Loke menyusahkan Grab

Saya dengan isteri saya seronok naik Grab sebab murah. Ada pemandu yang asalnya bawa teksi tapi berpindah ke Grab sebab tak perlu ke Puspakom dan ambil lesen PSV (Public Service Vehicle). Tiba-tiba pemandu Grab kena amik lesen PSV bulan July 2019 pulak?Anthony Loke Menteri PengangkutanGila ke apa?Dari bulan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and a week ago.

 

Wajarkah boikot peniaga guna polisterin?

Dari tahun 2016 lagi saya dah diberitahu oleh pegawai MBJB (Majlis Bandaraya Johor Bahru) jangan bungkus makanan guna polisterin. Sejak lepas kena tegur tu terus saya tak berniaga guna polisterin lagi. Guna kertas coklat lagi jimat.Boikot polisterina - Wilayah Persekutuan.Adakah wajar boikot peniaga guna...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and 4 weeks ago.

 

Azhan Rani ditipu sehingga rugi RM10,000

Baru lepas buat topik entri sebelum ni pasal scammer makin licik. Tup-tup keluar berita Azhan Rani kena scam RM10,000. Bukan sikit sepuluh ribu, dah boleh buat bisnes tu.Azhan Rani - Pernah dikecam dalam drama Nur.Macam mana sindiket Macau Scam ni dapat akses maklumat peribadi Azhan Rani?Pekerja-pekerja...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
5 months and a week ago.

 

Scammer makin licik

Makin canggih teknologi makin licik scammer. Apa yang buat orang mudah ditipu? Jawapannya tak nak kaji lebih terperinci.Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh pakai serban.Dahsyat tak walaupun bukan rompakan bersenjata? Dahsyat..Walaupun dah banyak kes tipu sebelum ni tapi kes yang sama terus berulang. Ingat kes...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
5 months and 3 weeks ago.

 

Dilarang Merokok di Restoran mulai January 2019

Saya memang benci orang merokok datang dekat-dekat dengan saya. Kalau nak datang dekat, sedut balik asap yang dihembus tu. Asap rokok tu bau busuk tau tak?KERAJAAN menolak cadangan pengusaha restoran di negara ini yang mahu menyediakan ruang khas merokok susulan larangan merokok di semua premis terbabit...

0Disike this ping 1Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
6 months ago.

 

Masalah Vida dengan Aishah belum setel

Isu barang kemas palsu yang Aishah terima dari Vida masih tak setel lagi rupanya. Vida sanggup lagi bayar peguam dari bayar gantirugi dekat Aishah. Nak jaga bisnes ke nak jaga ego?Vida kiri Aishah kanan.Apasal tak boleh setel masalah ni dari awal?Sebagai peniaga, jangan menipu. Kalau dah kantoi menipu,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
6 months and a week ago.

 

Lokasi Berniaga Tepi Jalan Penting Sangat Ke?

Dalam topik kali ni, mari kita bincang pasal tempat berniaga tepi jalan. Penting sangat ke pilih lokasi berniaga tepi jalan ni?Zikir murah rezeki.Jom kita bincang sampai lebam.Kalau lokasi tu strategik, jual makanan rasa ala kadar pun laku. Letak harga lebih sikit pun orang beli. Datang berniaga lambat pun...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
6 months and 2 weeks ago.

 

Nasi Lemak tak habis jual?

Biasalah peniaga tepi jalan berdepan dengan masalah nasi lemak tak habis jual. Bawa 30 bungkus sekali tak cukup pulak. Bila minggu depan try bawak 50 bungkus eh dapat jual 15 bungkus je.Apa nak buat dengan belen nasi lemak yang berlambak-lambak tu?Kita ambik contoh ada baki 35 bungkus nasi lemak.1. Bagi...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
6 months and 2 weeks ago.

 

Company di Malaysia elak bayar SST?

Saya faham memang takde rakyat Malaysia yang enjoy bayar cukai. Kalau ada yang excited bayar cukai tu mungkin ada masalah mental. Paling baik pun orang bayar cukai sebab terpaksa walaupun atas sebab nak tolong bayar hutang negara, bayar duit repair jalan, bayar kos perubatan hospital awam, bayar gaji...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
6 months and 4 weeks ago.

 

Iklan Terbaik Guna Kalender?

Pernah tak anda dapat kalender kat Econsave? Mungkin anda pernah dapat kalender dari kedai runcit? Takkan tak pernah..Kalender 2018Apa kata anda sendiri buat kalendar?Buat kalendar sendiri siap letak nama perniagaan anda sendiri. Cara buat kalendar senang je. Tengok je kalendar yang ada sekarang ni.Nak lagi...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
7 months ago.

 

Motivasi Peniaga

Kalau nak naikkan semangat berniaga, kenalah ada motivasi. Motivasi diri boleh jadi dengar lagu, dapat sokongan dari kawan-kawan, kata-kata motivasi dan sebagainya.Putus asa membawa binasa.Apa yang penting?Jangan putus asa!Walau susah macam mana pun cabaran berniaga, ingatlah Allah itu wujud. Takde masalah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
7 months ago.

 

Jangan Ambil Kesempatan sebab SST

Peniaga-peniaga sekarang ni.. Bukan semuanya jahat, ada juga yang baik. Nak untung lebih tak jadi masalah asalkan jangan aniaya pelanggan.Salah laku peniaga berkaitan SST.Kesianlah dekat pelanggan..Try tengok video ni..Video ni diupload oleh pemilik akaun "beritanasionalrtm rasmi". Kalau ada peniaga amik...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
7 months ago.

 

Idea Jual Makanan Sebelah Petang

Topik ni khas untuk orang yang baru nak cari idea berniaga tepi jalan waktu petang. Terus-terang harga barang sekarang agak dahsyat. Apa-apa hal, berniaga tetap berniaga.Berniaga tepi jalan..Jom kita tengok top 10 jual makanan tepi jalan.Pisang gorengEpok-epokUbi getukKeledek gorengCucur sayurBurgerPutu...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
7 months and a week ago.

 

1 2 3 4 5 6 Next »