User Profile: kerjasendirijb

Show pings in: English | Malay | All

 

kerjasendirijb

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 4 of 6

10 Makanan Pilihan Pelanggan Bazaar

Sebelum ni aku dah cerita pasal "Berniaga tepi jalan di bulan Ramadhan", kali ni nak cerita pasal bazaar pulak. Sepanjang pengalaman aku yang setahun jagung dalam perniagaan di bazaar Ramadhan, faktor menarik perhatian orang ramai ialah makanan yang sedap.10 Makanan Pilihan Pelanggan BazaarFaktor...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
3rd June 2015 7:51am

 

Jualan murah perlu kebenaran KPDNKK

Kalau harga barang naik, salahkan peniaga tapi kalau peniaga turunkan harga barang kena denda pulak. Apa punya undang-undang ni?Datuk Seri Hasan MalekBarangsiapa yang nak buat promosi atau jual murah hendaklah dia dapatkan kebenaran dari KPDNKK. Kalau tidak...Kena kompaunlah jawabnya!Cuba baca petikan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2nd June 2015 1:28pm

 

Berniaga Tepi Jalan di Bulan Ramadhan?

Kalau tak masuk berniaga kat bazaar Ramadhan boleh ke berniaga tepi jalan di bulan Ramadhan? Boleh je tapi tengoklah produk apa yang nak dijual.Gambar kucing bengal sekadar hiasanBazaar memang jadi tumpuan orang ramai cari juadah berbuka tapi...Bazaar sekarang dah tak macam dulu. Dulu punya bazaar tak...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
27th May 2015 7:00am

 

Daftar Bazaar Ramadhan

Bulan lepas aku ada tanya Abang Sam bila boleh daftar bazaar Ramadhan tahun ni. Dia cakap mungkin bulan 5. Bila masuk bulan 5 aku sendiri sms Kak Ita, dah tahu ke bila boleh daftar bazaar Ramadhan. Dia kata kalau dah tahu nanti baru dia bagitahu.Apam marble di bazaar tahun lepasLagi beberapa hari sebelum...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
25th May 2015 7:00am

 

Hiatus

Lama betul aku hiatus dari blogging. Sejak pindah rumah ni, internet tak berapa nak OK kat Taman Daya, Jalan Nibong. Masa aku nak buat blog ni time tengah ada line. Line kejap ada kejap takde.InsyaAllah lepas ni aku cuba tak hiatus lagi dari blog ni.Stay tune!

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
20th May 2015 12:54pm

 

Viral Bagus Untuk Perniagaan?

Sebelum aku cerita lebih lanjut pasal viral, korang tau tak apa itu viral? Perkataan viral amik dari perkataan virus. Sebaran gambar, video atau sebarang maklumat yang meluas di internet secara berulang-ulang dipanggil viral.Viral definition from GoogleBoleh tak gunakan viral untuk bisnes?Kalau kena...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
6th May 2015 8:32pm

 

Resepi kuih kusoi yang mudah

Resepi kuih kusoi atau kaswi ni orang rumah aku belajar dari nenek aku. Macam biasa lepas orang rumah aku tahu cara buat, dia edit sikit resepi ni. Aku cuma tukang kongsi je resepi kuih kusoi/kaswi kat blog ni.kuih kusoi kegemaran ramaiJom buat kuih kusoi.. senang je!Bahan-bahan2 cawan tepung gandum1½...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
30th April 2015 4:46pm

 

Resepi apam pisang gebu

Resepi apam pisang dari orang rumah aku. Bahan-bahan dengan cara buat apam pisang ni mudah je.Kuih apam pisangTanpa buang masa, mari baca dan praktikkan cara buat apam pisang.Bahan-bahan2 cawan tepung gandum1 cawan gula pasir2 biji telur kerjasendirijb.blogspot.com1 cawan minyak masak7 - 8 biji pisang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
30th April 2015 4:06pm

 

Restoran sup kepala ikan diserbu

KOTA BHARU - “Saya reda dengan ketentuan ini sebagai ujian ALLAH SWT kepada saya. Memang agak terkejut dengan serbuan ini, namun saya harap dapat berniaga semula seperti biasa selepas ini."Pemeriksaan oleh KPDNKK KelantanItu kata-kata pemilik restoran sup kepala ikan Pulau Pisang, Nik Mohd Noor Muhamad...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
28th April 2015 9:16pm

 

Tolak ansur

Bila kita berbudi bahasa insyaAllah kita ada sikap tolak ansur bila orang lain cari pasal dengan kita. Kalau kita takde budi bahasa bermakna kita kurang ajar. Tolak ansur sangat penting bukan sahaja dalam perniagaan tapi dalam kehidupan seharian kita jugak.Kenderaan JJU 98 "makan" parking orang lainKenapa...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
28th April 2015 4:33pm

 

Budi bahasa budaya kita

Budi bahasa memainkan peranan penting dalam hidup kita. Tak kira dengan siapa pun kita bercakap biar ada budi bahasa.Budi bahasa melambangkan peribadi seseorangKenapa budi bahasa itu penting?Kalau kita cakap kasar dengan orang lain, jangan salahkan orang lain pandang negatif kat kita. Jangan salahkan orang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
28th April 2015 6:00am

 

Cermin Van Pecah

Kira-kira pukul 9.15, tiba-tiba je bunyi berdentum habis retak seribu cermin belakang van aku masa tengah berniaga. Kejadian berlaku angkara pekerja potong rumput syarikat SWM (Solid Waste Management). Tarikh kejadian Khamis 26 April 2015.Cermin belakang van retak seribuDah setahun lebih aku berniaga kat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
26th April 2015 5:35pm

 

UFUN Scam Investigation

Hansa Thara-bundit turned herself into to the Thailand national police yesterday. Hansa is a member of the UFUN investigation that alleges the group scammed people out of 20 billion baht.Ufun packages Mrs. Hansa is 36-years old and states that she turned herself in to demonstrate that she has no...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
21st April 2015 6:55pm

 

Permudahkan orang lain

Fikirkan cara untuk permudahkan orang lain. Setiap orang ada masalah, setiap masalah ada penyelesaiannya. Ada macam-macam cara boleh buat untuk tolong selesaikan masalah orang.Jual kuih kusoi untuk penggemar kuih kusoiDi antaranya ialah jual sarapan..Waktu pagi orang kelam kabut nak pergi kerja tak sempat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
14th April 2015 9:50am

 

69 idea bisnes perkhidmatan

Khas untuk sesiapa sahaja yang berminat nak buat kerja sendiri atau bisnes dalam kategori perkhidmatan. Mula-mula baca dulu senarai 69 idea bisnes perkhidmatan. Kemudian pilihlah idea yang berkenan dari senarai ni untuk direalisasikan.Apek tukang urut bergerak1. Tukang urutKalau ada kemahiran mengurut sama...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
7th April 2015 8:34pm

 

Peniaga digesa keluarkan resit GST

SHAH ALAM - Jabatan Kastam Selangor menggesa pemilik perniagaan yang berdaftar dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) seperti kedai runcit dan peralatan supaya mengeluarkan invois cukai atau resit yang memaparkan nombor GST untuk kemudahan pengguna.Good and Service TaxPengarahnya, Datuk Badaruddin...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
3rd April 2015 3:46pm

 

Kerja Tetap

Biasa dengar perkataan "pekerjaan tetap" atau "pendapatan tetap"? Ada beza atau sama maksud je kedua-dua perkataan tu?Adakah kerja tetap itu sama dengan pendapatan tetap?Kalau aku dengar je perkataan "kerja tetap" atau "pekerjaan tetap" secara automatic...Aku terfikir orang yang bekerja makan gaji...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2nd April 2015 4:28pm

 

Full list of non-GST item

Putrajaya must change its current approach of educating the public on the goods and services tax (GST) by publishing immediately a list of tax-exempted items in every newspaper in the country, former minister Tan Sri Rafidah Aziz said.Tan Sri Rafidah Aziz commenting about GSTThe outspoken former...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
31st March 2015 10:58am

 

Apakah pekerjaan yang paling baik?

Dalam entry kali ini aku nak share sesuatu pasal pekerjaan paling baik menurut Rasulullah S.A.W.Buatlah kerja dengan tangan sendiriPekerjaan apakah yang paling baik dan paling mulia? Melalui empat hadits shahih ini, Rasulullah S.A.W. menerangkannya kepada kita.Dari Sa’id bin Umair dari pakciknya, dia...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
31st March 2015 7:00am

 

Jangan Pinjam Ah Long

KOTA BHARU - Seorang daripada tiga lelaki mengaku salah di mahkamah majistret, di sini, semalam, atas tuduhan mengedar risalah pinjaman wang tidak berdaftar atau ah long.3 orang edar risalah ahlong ditahanLeow Chee Yin, 21, berasal dari Alor Setar, Kedah, mengaku salah, sementara dua lagi yang menafikan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
27th March 2015 8:06pm