User Profile: hasrulhassan

Show pings in: English | Malay | All

 

hasrulhassan

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 2 of 34

Fakta Hangat Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu

Salam Kemerdekaan. Saya pasti ada di antara anda yang telah melihat kehebatan Malaysia menerusi perarakan Hari Kemerdekaan. Perarakan ini adalah satu budaya tahunan di mana-mana negara yang telah mencapai kemerdekaan. Ini mempamerkan pencapaian, kebanggaan dan kekuatan sesebuah negara. 31 Ogos 1957 adalah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks ago.

 

5 Langkah Elak Wang Deposit Rumah Hangus

Siapa sini dalam proses untuk membeli rumah pertama? Atau mungkin dah pun beli dan dalam proses untuk terima surat perjanjian jual-beli rumah (Sales and Purchase) pertama anda? Dah bayar duit deposit pembelian rumah yang biasanya 10% daripada harga jualan? Tahukah anda, banyak kes pembelian rumah yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks and a day ago.

 

Tukar Cadar Asrama, Beli Di Shopee Sebab Murah

Cadar asrama. Salah seorang anak saya memang belajar di sekolah berasrama, tetapi bukan asrama penuh. Seperti mana kehidupan berasrama di sekolah yang lain, memang kena pakai cadar dan sarung bantal yang sama warna. Dan sesetengah sekolah, memang ada jual set cadar dan sarung bantal warna seragam siap...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks and 2 days ago.

 

10 Tips Untuk Skor A Sains UPSR dari Guru Pakar

Peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dah semakin hampir. Ramai ibu bapa yang turut merasa resah gelisah dan risau mengenai persediaan anak-anak untuk menghadapi peperiksaan penting bagi pelajar sekolah rendah ini. Alhamdulillah, saya dah ada pengalaman dalam menghadapi peperiksaan penting ini.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
2 weeks and 2 days ago.

 

Panduan Peperiksaan Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S19

Terlibat dengan peperiksaan online kemasukan perkhidmatan awam untuk Pembantu Pembangunan Masyarakat Gred S19? Jawatan ini antara jawatan yang mendapat perhatian ramai calon lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Peperiksaan online Pembantu Pembangunan Masyarakat S19 adalah peringkat pertama untuk memilih...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
2 weeks and 6 days ago.

 

Cara Semak Bayar Bil Elektrik TNB Guna Aplikasi Smartphone

Setiap bulan, pastinya ramai yang akan memenuhi kaunter Pejabat Pos, kaunter bank, kaunter Telekom Malaysia dan beberapa kaunter tempat terpilih untuk membayar bil elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB). Selain pembayaran menerusi kaunter, ada juga yang memilih menggunakan aplikasi perbankan seperti...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks ago.

 

Lazada 9.9 Big Discovery Sale Menanti - Pre-Order Dan Tawaran RM0.99

Ada yang mencari tarikh sesuai untuk bershopping online besar-besaran tahun ini? Aha, nantikan tarikh 9.9. Ada jualan besar-besaran oleh Lazada khas dan khusus kepada para pelanggan mereka. Kalau anda terfikir mahu mencari sesuatu yang baharu untuk diri, keluarga mahupun rumah anda, aha .. pastikan anda...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks and a day ago.

 

Jom Kempen Hormati Jalur Gemilang - 20 Rahsia Bendera Negara Harus Tahu

Gempar. Saya nampak ramai rakan-rakan saya yang forward-kan dan kongsi gambar bendera Malaysia - Jalur Gemilang dikibarkan terbalik sejak dua menjak ini. Apatah lagi bila ia dikaitkan dengan pelbagai isu hangat dalam dunia politik selain ada yang menyentuh soal agama. Saya sebenarnya agak terganggu dengan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks and 2 days ago.

 

Budaya Sharenting Yang Merbahaya, Ramai Ibubapa Moden Kurang Prihatin

Budaya berkongsi kisah beserta gambar anak di media sosial adalah satu budaya terkini yang sebenarnya membawa bahaya dan mudarat tanpa ibubapa sedari. Saya sendiri baru sahaja membaca satu artikel berkaitan bahaya ini. Sekarang ni, apabila kita buka sahaja media sosial, pasti akan ada banyak gambar atau...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks and 4 days ago.

 

Rujukan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Ramai yang tercari-cari rujukan dan panduan peperiksaan untuk Ujian Psikometrik bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang dikendalikan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Anda bertuah kerana telah berada di blog ini. Pastinya ia akan menjadikan anda calon yang lebih bersedia dan mempunyai lebih peluang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
3 weeks and 5 days ago.

 

Blog Kini Capai 30 Juta Pageviews (PV)

Blog yang genap berusia 9 tahun bulan ini akhirnya berjaya mencapai jumlah trafik keseluruhan 30 Juta Pageviews (PV) baru-baru ini. Sejak saya perkenalkan dan isikan dengan segala macam konten di dalam blog ini pada bulan Ogos 2010, ia telah berjaya menarik ramai pengunjung dan pembaca. Alhamdulillah,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks and 5 days ago.

 

Mudahnya Design T-Shirt Sendiri Guna Printcious

Anda pernah dengar atau tahu mengenai laman web Printcious tak? Ada, ia sebuah laman web yang cukup menarik kalau anda nak buat design baju, mug atau pelbagai lagi bentuk cenderahati mengikut citarasa sendiri. Saya lebih sukakan fungsi Printcious untuk design baju. Sebab, saya boleh buat marketing blog...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 weeks and 6 days ago.

 

Chalet Ibrahim Kg Baru, Chalet Mengadap Laut Lubuk Siakap Merah

Siapa sini kaki pancing? Tahukah anda di Lumut dan sekitar Manjung dan Setiawan ada banyak lubuk memancing tepi laut - samada di pantai berbatu, pantai berpasir, muara sungai dan juga di bawah jambatan? Anda tidak perlu menaiki bot ke tengah laut atau jauh dari pantai untuk mendapatkan spesies ikan yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
4 weeks ago.

 

Rahsia Seller Shopee Dapat Jualan Berganda-Ganda Gunakan Followers

Rahsia seller Shopee. Hari ini saya nak berkongsi satu ilmu berkaitan berniaga dan menjual barang di Shopee. Mungkin ada yang dah tahu mengenai rahsia penjual-penjual di Shopee ni. Tetapi tak salah rasanya saya berkongsi tips ini .. manalah tahu kot-kot ada seller di Shopee yang masih belum menggunakan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 month ago.

 

Comelnya Meja Sisi Beli di Shopee

Shopping online barang perabot pulak ... haha. Uhh pantang ada jualan online dan tawaran menarik, saya tak lepaskan peluang nak dapatkan pelbagai produk dengan harga mampu milik, misalnya sebuah meja sisi yang comel berwarna putih. Saya beli dengan harga cukup murah di platfom beli-belah Shopee Malaysia. ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 month ago.

 

Ebook Rujukan Terkini Temuduga Kerja Kerajaan 2019

Sekalung tahniah kepada anda yang dipanggil temuduga oleh pihak Suruhajaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk kemasukkan kerja kerajaan. Anda dianggap bertuah, kerana ada ribuan calon yang mempunyai kelayakan seperti anda yang mungkin tidak dipanggil untuk temuduga. Tahun 2019 ada banyak panggilan untuk calon...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 month ago.

 

Merungkai Sejarah Asal-Usul Tulisan Jawi

Sejak dua menjak ini, ramai yang memperkatakan mengenai tulisan jawi yang diperkenalkan di sekolah, terutama di sekolah jenis kebangsaan cina dan tamil, walhal apa yang diperkenalkan adalah tulisan khat dalam pembelajaran Bahasa Malaysia. Terdapat segelintir yang risau dan takut mengenainya. Mengapa harus...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 month ago.

 

Persediaan Hadapi Ujian Psikometrik Kerja Kerajaan

Nampaknya pihak SPA telah mengumumkan beberapa ujian Psikometrik untuk beberapa jawatan. Tahniah kepada mereka yang terpilih dan dipanggil untuk menduduki ujian Psikometrik ini. Kami pasti ia merupakan peluang yang dinanti-nantikan sejak sekian lama.Buat mereka yang masih belum ada rezeki dipanggil oleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
1 month ago.

 

AMPAC Asah Bakat Kanak-Kanak Berpidato

Anak-anak kecil, memang ada yang petah berkata-kata. Kadangkala ayat yang mereka keluarkan dari mulut yang comel akan mencuit hati dan buatkan si ibu dan bapa tersenyum. Malah, ia mampu menceriakan kehidupan berkeluarga. Anak-anak yang petah menutur kata sejak dari usia kanak-kanak ini, kalau diasuh boleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 month ago.

 

15 Pick-up Line Hari Raya

Waktu saya muda belia dulu, ayat-ayat pantun bernada cinta selalulah saya gunakan untuk mengayat awek yang saya minat. Waktu tu, waktu otak bergeliga dengan bunga-bunga cinta, jadi memang mudahlah saya nak bersastera ... kononnya nak memikat awek yang saya minat. Yelah, muka saya bukannya macam wajah Brad...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
1 month ago.