User Profile: miecaprio

Show pings in: English | Malay | All

 

miecaprio

Your avatar

Real Name: CiKGUHAiLMi

Member Since: 18th January 2013



Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 49

80 Hari di Korea : Hari 25 (2015 Daegu Korea-China Choir Festival)

Hari nih kami menerima jemputan untuk menyaksikan persembahan pasukan koir sekolah Daegu Girls Commercial High School. Bukan calang-calang persembahan. Sebab mereka akan mempersembahkan nyanyian mereka ini untuk 2015 Daegu Korea-Korea Choir Festival di Daegu City Hall. Peringkat antarabangsa kot.Kami tiba...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
6th October 2015 7:46pm

 

80 Hari di Korea : Hari 24 (Hahoe Village Andong Mask Dance)

Hari Sabtu nih guru mentor nak bawak saya dan Hanne jalan-jalan ke Andong. Andong nih merupakan satu kawasan yang diiktiraf oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia (World Heritage Site). Sebabnya adalah terdapat sebuah perkampungan tradisional Korea yang telah wujud sejak zaman Dinasti Joseon lagi, iaitu...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
6th October 2015 1:10pm

 

80 Hari di Korea : Hari 23 (Parti Guru Besbol Kaki)

Perkara menarik yang berlaku di sekolah pada hari ini adalah kami dimaklumkan akan ada parti makan-makan bagi guru di sini. Aktiviti ini adalah aktiviti guru yang diadakan pada setiap bulan. Kali ini adalah bagi sambutan hari lahir pada bulan September dan juga bagi meraikan trek lari yang baru dibina di...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
5th October 2015 9:32pm

 

80 Hari di Korea : Hari 22 (Memperkenalkan Malaysia kepada Pelajar Korea)

Pagi-pagi dah hujan. Saya hanya sedar hujan bila nak turun ke sekolah. Nasib baik dah beli payung, maka boleh ler ke sekolah dengan senang hati. Kat sini hujannya tak lebat, renyai-renyai saja. Tapi selalunya berlanjutan sampai ke petang atau ke malam. So, hari nih mesti sejuk punya!Tugasan kami pada hari...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
3rd October 2015 11:48pm

 

80 Hari di Korea : Hari 21 (Bas dari Seoul ke Daegu)

Setelah 5 hari berada di Seoul menghabiskan cuti Chuseok (Thanksgiving Day), hari ini saya pulang ke Daegu. Tiket yang dah dibeli oleh guru mentor, Kim Songsaenim secara online, banyak memudahkan kerja saya. Kalau tak, tentu lagi banyak cerita kalau kena beli di kaunter.Saya keluar awal pagi dari rumah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
3rd October 2015 11:24pm

 

80 Hari di Korea : Hari 20 (Itaewon, Makanan Halal War Memorial Park)

Saya gembira sket hari nih. Sebabnya dah lama berangan nak ke Itaewon nih. Sebab ini lah satu-satunya kawasan yang ada banyak kedai makanan halal dan juga paling penting satu-satunya masjid di Seoul, dan mungkin juga di Korea nih. Kalau di tempat lain yang ada pun, hanya lah islamic centre yang juga...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
3rd October 2015 10:57pm

 

80 Hari di Korea : Hari 19 (Pakai Hanbok, Seoul Street Food Bunga LED)

Semalam dah penat sangat naik N Seoul Tower, maka hari nih lewat sket kami keluar. Ambik masa nak berehat sket. Lagipun hari nih tujuan nya tak banyak tempat nak pegi. Sekadar nak ke Myeondong nak pakai baju Hanbok secara percuma dan juga nak pegi tengok bunga LED kat satu taman di kawasan Dongdaemun.Hanbok...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
2nd October 2015 9:13pm

 

Jadual Waktu dan Sesi Persekolahan di Korea

Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya mengenai sistem pendidikan Korea adalah jadual waktu dan sesi persekolahan mereka. Untuk makluman, sesi persekolahan di Korea bermula pada bulan Mac, iaitu pada musim panas. Kemudian ada beberapa kali cuti antara semester dan cuti panjang sekolah 2 bulan pada...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
1st October 2015 8:12pm

 

80 Hari di Korea : Hari 18 (Gyeongbokgung Palace, Nandaemun N Seoul Tower)

Hari nih hari kedua saya berada di Seoul untuk cuti Chuseok (Thanksgiving Day). Planning memang dah ada nak ke Gyeongbokgung Palace, istana lama yang terletak berhampiran dengan Gwanghwamun Gate. Terima kasih juga untuk rakan-rakan di Seoul yang sudi bawak ke sini sekalipun mereka dah banyak kali datang ke...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
1st October 2015 10:03am

 

80 Hari di Korea : Hari 17 (Lotte World Seoul)

Semalam saya selamat sampai di Seoul pada jam 10 malam. Bermalam di rumah kawan yang mengikuti program yang sama, kami bergerak pada awal pagi dari Stesyen Metro Gayang (Metro 9) ke Stesyen Sport Complex. Dari sana bertukar ke Stesyen Jamsil dengan menggunakan Metro 2.Sebaik saja keluar dari stesyen Metro...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
29th September 2015 6:08am

 

80 Hari di Korea : Hari 16 (Hari Sukan Sekolah di Korea)

Sampai saja sekolah, saya lihat banyak khemah sukan yang sudah sedia dipasang di dataran sekolah. Yeahh.. tak sabar nak tengok hari sukan pelajar-pelajar di Korea nih. Mula-mula pelik juga sebab minggu selepas cuti nih akan bermula peperiksaan pertengahan semester 2 mereka. Bila ditanya kepada guru-guru,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
27th September 2015 8:57am

 

80 Hari di Korea : Hari 15 (Raya Haji, Malaysia dan Beautiful Nara)

Hari nih hari raya Aidiladha. Memang tak terasa langsung sambutan di Daegu, Korea Selatan nih sebab Muslim tak ramai. Kalau tak salah saya, hanya lebih kurang 5000 daripada 3 juta penduduk bandaraya Daegu nih. Tu pun sebab orang luar yang datang bekerja atau belajar di sini. Macam saya. Dari internet,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
26th September 2015 12:08am

 

80 Hari di Korea : Hari 13 (Observe Kelas di Korea II)

Sekali lagi hari ini saya akan diberi peluang untuk meng'observe' pengajaran cikgu-cikgu Korea. Jika semalam pdp bagi cikgu Business, English dan juga Commercial Design, pada hari ini kami berpeluang untuk melihat teknik pengajaran bagi cikgu Muzik, Korean History dan juga Physical Education, iaitu...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
23rd September 2015 9:17pm

 

80 Hari di Korea : Hari 12 (Observe Kelas di Korea)

Pagi-pagi hari nih Kim Songsaenim datang bagitahu kami berpeluang untuk observe kelas. Wah.. suka suka suka! Sebab saya memang dah lama menantikan peluang untuk melihat sendiri teknik pengajaran dan pembelajaran di Korea. InshaAllah saya akan cuba manfaatkan dengan sebaik mungkin. Tetapi untuk hari...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
22nd September 2015 10:06am

 

80 Hari di Korea : Hari 11 (Latihan Pertama Teater Muzikal)

Sepanjang pagi Ahad nih saya hanya berada di rumah. Kemudian pada waktu petang, bersiap menuju ke sekolah sebab Kyo-Jang Songsaenim (Pengetua) nak bawak ke mesyuarat pertama latihan Teater Muzikal. He3. Yer.. Saya akan terlibat dalam Teater Muzikal untuk guru-guru di Daegu. Dan teater muzikal ini akan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
21st September 2015 9:43pm

 

80 Hari di Korea : Hari 10 (Seomun Market)

Hari Sabtu adalah hari cuti persekolahan seperti biasa di Korea. Asalnya saya hanya plan nak berehat sepenuh masa di rumah. Boleh juga kemas rumah, masak, basuh baju dan bla bla bla lagi. Tapi masuk 2 jam lepas duduk saja kat studio apartment sebesar bilik saja tu, maka saya ambik keputusan pegi...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
21st September 2015 4:35pm

 

Koleksi Soalan Percubaan PT3 Sains 2015 HOT!

Himpunan koleksi soalan percubaan PT3 bagi matapelajaran Sains untuk tahun 2015. Terdiri daripada soalan percubaaan bagi beberapa negeri di seluruh Malaysia, serta juga daripada daerah dan sekolah. Jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada rakan guru Sains seluruh Malaysia yang sudi berkongsikan soalan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
20th September 2015 1:36pm

 

80 Hari di Korea : Hari 09 (Mesyuarat Guru Khidmat Masyarakat)

Hari ini, saya lewat sket ke sekolah. Siapkan bekal, kemaskan rumah dulu sebelum ke sekolah. Pastu berjalan kaki laju gila ke sekolah, sebab takut sampai lewat. Laju sungguh. Rasanya orang Korea pun kalah kalau lawan jalan kaki masa nih. Ha3. Apa pun, saya sampai pukul 8.00, 10 minit awal daripada masa yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
18th September 2015 9:24pm

 

80 Hari di Korea : Hari 08 (Hujan, Buang Sampah Papparich)

Pagi nih dimulakan dengan cuaca yang agak sejuk. Hujan kat luar. Kim Songsaenim yang tolong datang ambik saya dan Hanne, sebab katanya kami belum ada payung dan belum biasa lagi dengan hujan di Korea. Kebiasaannya, hujan akan turun berlarutan sehingga satu atau 2 hari, jika dah mula hujan. Tapi tak lebat.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
17th September 2015 11:36pm

 

Minggu Akhir Sebelum ke Korea

Minggu akhir saya sebelum ke Korea merupakan minggu yang agak sibuk. Oleh kerana melakukan banyak persiapan sebelum ke sana, maka saya cuba cari juga peluang lain untuk mengoptimumkan penggunaan masa untuk bertemu dengan mereka-mereka yang menjadi 'tulang belakang' dan sentiasa menyokong saya.Kesibukan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog miecaprio miecaprio via CiKGUHAiLMi
17th September 2015 10:03pm

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next »