User Profile: brownb7483

Show pings in: English | Malay | All

 

brownb7483

Your avatar

Real Name: brownb7483

Member Since: 11th June 2017



Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 2

Windows Jahanam Pasang Semula

2-3 hari ni aku sibuk 'mengerjakan' komputer rumah aku. Puncanya komputer yang ber-OS-kan Windows 10 tu tak boleh boot. Dah cuba bermacam cara untuk baiki melalui startup repair - safe mode, disable driver, low resolution mode, boot logging - semuanya gagal.System Restore yang konon-kononnya boleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
5 days and 15 hours ago.

 

Justice League Chibi

Terjumpa kartun chibi Justice League yang comel di laman Warner Brothers Jepun. Segera di muatturun dan dibuat wallpaper komputer.Klik sini untuk muatturun.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
1 month ago.

 

Ulasan AutoDraw

Google telah menghasilkan AutoDraw, sebuah applikasi lukisan yang boleh mengenalpasti lakaran ringkas dan memadankannya dengan lukisan yang sedia ada yang dilukis oleh profesional.Ini adalah pengalaman saya menggunakan AutoDraw.Saya tidak pandai melukis, dan saya dapati sangat mudah menggunakan AutoDraw...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
1 month and a week ago.

 

Serigala Besar Jahat yang dinanti-nantikan

Jualan buku besar-besaran Big Bad Wolf kembali lagi, kali ini dengan hashtag #BBWKL2017 dan #ReadAndGetBadder. Acara yang dianjurkan oleh BookXcess sudah masuk tahun ke sembilan.Saya senaraikan maklumat 'mudah hadam' berkenaan acara ini:TARIKH: 8/12/2017 (7.00 pagi) hingga 18/12/2017 (11:59 malam).TEMPAT:...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
1 month and a week ago.

 

HEIF - bakal pengganti JPEG?

Tahukah anda gambar yang anda ambil menggunakan telefon pintar anda disimpan dalam format JPEG? Format ini sangat popular kerana saiz failnya yang kecil dan kualiti gambarnya memuaskan. JPEG sudah digunapakai cukup lama - 25 tahun - dan sudah tiba masanya untuk satu format baru yang lebih menepati...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
1 month and 2 weeks ago.

 

Peminat anime dan Batman, dah tengok Batman Ninja?

5 September lepas, laman web Comic Con New York menyenaraikan satu sidang sejam bertajuk 'First Look: Batman Ninja'. Berikut adalah ringkasan sidang tersebut:WARNER BROS. JAPAN AND WARNER BROS. HOME ENTERTAINMENT TEAM FOR AN EYE-POPPING ADDITION TO THE BATMAN ANIMATED LEGACY WITH BATMAN NINJA, A...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
1 month and 2 weeks ago.

 

Ini korek apa pula ni?

'MRT: Melangkaui Ekspektasi', nama tajuk sebuah rancangan di televisyen yang menceritakan kejayaan pembinaan MRT yang sudah mula beroperasi. Jelik rasanya melihat perkataan 'Ekspektasi' dalam tajuk itu.'Ekspektasi', saya andaikan, diambil daripada perkataan Inggeris 'expectation' yang bermaksud 'jangkaan'.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
4 months and a week ago.

 

Murder On The Orient Express. Dan Star Wars.

Malam tadi saya menonton trailer filem-filem akan datang di Youtube. Ada satu yang menarik perhatian saya iaitu Murder On The Orient Express. Filem ini adalah adaptasi daripada novel yang pernah saya baca yang sama tajuknya iaitu 'Murder On The Orient Express'. Novelnya sudah saya baca, jadi saya berminat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
5 months and a week ago.

 

Diablo III, Reaper of Souls dijual separuh harga sempena penjualan Rise of the Necromancer

Blizzard sudah mula menjual 'Rise Of The Necromancer' (RotN) pada 27 Jun yang lepas untuk pelantar PC, PlayStation4 dan Xbox One. RotN merupakan kandungan tambahan (in-game content) untuk permainan Diablo III. Bahan pelaris untuk RotN ini ialah Necromancer (watak kegemaran saya ni!), iaitu watak wira baru...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
6 months and 2 weeks ago.

 

Tukar bearing dan pam brek (brake pump) tayar

Saya kongsikan pengalaman menukar bearing dan pam brek pada tayar belakang kereta saya.Kisahnya bermula dari bunyi bising yang datang dari belakang kereta. Bunyinya dah semakin kuat. Pada mulanya saya tak berapa pasti dari mana punca bunyi tersebut. Dari tayar ke atau bumper. Tiba-tiba teringat sebelum ni...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
6 months and 3 weeks ago.

 

Reka kad raya dengan Canva

Anda nak reka sendiri kad raya untuk dikirim kepada kawan-kawan / saudara-mara / adik-beradik di Facebook / Instagram / WhatsApp? Sangat mudah dengan Canva. Anda pernah dengar tentang Canva?Canva (www.canva.com) ialah laman web (juga tersedia sebagai applikasi iPad / iPhone) yang memudahkan anda membuat...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
7 months and a week ago.

 

Kenapa lampu handbrake asyik menyala?

Sebelum ni kereta saya punya lampu handbrake asyik menyala. Bila tarik handbrake, menyala (memang sepatutnya macam tu). Bila lepas handbrake, menyala juga. Sepatutnya padam.Haii... masalah apa pulak kereta aku ni.Entah ada benda tersangkut kat sensor ke? Ada skru yang longgar yang nak kena ketatkan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
7 months and 3 weeks ago.

 

Senarai klinik-klinik pergigian kerajaan di Kuala Lumpur dan Putrajaya

Klinik pergigian kerajaan adalah salah satu pilihan untuk mendapatkan rawatan pergigian. Ada banyak klinik disediakan oleh kerajaan dan kosnya pun murah.Tapi kalau nak datang ke sini, tak boleh main 'terjah' sahaja.Ini kerana klinik pergigian kerajaan menetapkan masa-masa tertentu untuk pesakit luar...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
7 months and 4 weeks ago.

 

Laman PRPM sudah berwajah baharu

Kamus online yang biasa saya guna untuk cari terjemahan kata BI-BM / BM-BI ialah di Pusat Rujukan Persuratan Melayu(PRPM - http://prpm.dbp.gov.my/). Isi terjemahannya mengikut Kamus Dewan dan penggunaannya pun cepat dan mudah. Cuma masukkan perkataan, tekan butang cari dan dapat hasil. Tak perlu nak...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
7 months and 4 weeks ago.

 

Laman sesawang tentang kartunis tempatan

Dalam satu tulisan saya yang lepas, saya ada mewar-warkan satu laman sesawang tentang kartunis-kartunis tempatan. Baru-baru ini saya ada terjumpa satu lagi laman dengan isi kandungan yang hampir sama.Laman The JonJenin Site (http://akujohan.blogspot.my/) mengandungi maklumat-maklumat berkaitan dunia kartun...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
8 months ago.

 

Belajar makna 'pull-ups'

Salah satu lerang kartun (cartoon strip) yang saya selalu baca ialah Baby Blues. Saya suka lerang ini kerana tercuit dengan gambaran kelucuan hidup sepasang ibu bapa membesarkan anak-anak yang nakal dan bermacam ragam. Sedikit sebanyak ada lah berkait dengan hidup saya.Sumber: www.babyblues.comIni salah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
8 months ago.

 

Necromancer - watak terbaharu dalam Diablo 3

Blizzard mengumumkan 'Rise Of The Necromancer' sebagai pek tambahan terbaharu untuk Diablo 3 yang akan dikeluarkan pada tahun ini. Melalui pek ini, Necromancer akan ditawarkan sebagai watak baharu yang boleh dimainkan. Sebelum ini, pek tambahan 'Reaper Of Souls' (dikeluarkan pada tahun 2014) menawarkan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
8 months ago.

 

Apa itu abandonware?

Ini adalah lanjutan daripada kiriman saya sebelum ini.Saya ada sebut tentang memuat turun Gods tetapi bagaimana dengan perlanggaran hakcipta?Gods dikategorikan sebagai abandonware. Apa itu abandonware?Abandonware ialah permainan komputer (sebenarnya istilah ini boleh digunapakai pada sebarang perisian...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
8 months ago.

 

Gods - permainan komputer lama zaman MS-DOS

Bila tengok video ni di Youtube, teringat semula inilah antara permainan komputer terawal yang saya main masa zaman MS-DOS dulu. Tajuknya Gods. Saya paling suka grafiknya sebab sangat cantik.Permainan ini dikeluarkan pada tahun 1992 oleh syarikat The Bitmap Brothers.Gods tersenarai dalam laman web...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
8 months and a week ago.

 

Ayam Goreng Kunyit Sempoi - sedap, murah, banyak!

Saya nak kongsi salah satu gerai makanan kegemaran saya - Ayam Goreng Kunyit Sempoi. Juadah yang dijual ialah nasi putih dengan 4 pilihan lauk - ayam goreng kunyit (RM5), daging goreng kunyit (RM6), sotong goreng kunyit (RM7) dan campur (RM7). Kenapa saya suka beli di sini? Sebab harganya murah, sedap dan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog brownb7483 brownb7483 via BLOG ANAK ZAMAN
8 months and 2 weeks ago.